Flego: U 8 godina nisam urbanizirao niti jedan centimetar poljoprivrednog zemljišta

0
Giovanni Sponza, Boris Miletić, Valter Flego i Anteo Milos
Giovanni Sponza, Boris Miletić, Valter Flego i Anteo Milos

„U današnjim globaliziranim uvjetima moramo razmišljati kako sačuvati poljoprivredno zemljište, odnosno ono od čega su živjeli naši djedovi i ono od čega će sutra živjeti naša djeca“, izjavio je potpredsjednik IDS-a Boris Miletić na tiskovnoj konferenciji u Puli, 26. ožujka, na kojoj je govora bilo upravo u novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, protiv čijeg je donošenja glasao IDS.

Miletić je naglasio kako je razvoj poljoprivrede upravo ono na što se u Istri možemo ponositi. „Kako je u Istri u proteklih 20 godina porasla i proizvodnja autohtonih proizvoda i zdrave hrane, afirmacija Istarske županije u Hrvatskoj kao i u regiji te brendiranje istarskih vina i maslinovih ulja, IDS je bar djelomično za to zaslužan“.

„Dakako, zasluge idu prvenstveno istarskim poljoprivrednicima, ali kao stranka koja 20 godina upravlja Istrom, pokazali smo da znamo raditi sa poljoprivredom, brendirati proizvode i da nam je izvrsnost jedini put na globaliziranom tržištu“, izjavio je Miletić.

Član predsjedništva IDS-a i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos osvrnuo se na dosadašnju praksu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u Istarskoj županiji i podsjetio kako su u Novigradu smo proveli vrlo transparentan natječaj, gdje ni ja ni članovi Poglavarstva se nismo mogli javiti i podijelili 93 posto državnog poljoprivrednog zemljišta na području Novigrada, odnosno 556 hektara za 83 OPG-a. „Bez ijedne žalbe i  bez problema da dobijemo suglasnost niti od Ministarstva niti od Državnog odvjetništva“, kazao je Milos.

„Damir Kajin je od sebe napravio glavni rušilački faktor svega onoga što je dvadeset godina zagovarao i cijenio“, naglasio je potpredsjednik IDS-a Giovanni Sponza dodavši da je pitanje dana kada će Kajin početi sam vjerovati da nikad nije živio u Istri, da nikada nije vjerovao u regionalizam, da nikad nije bio u IDS-u te da nikad nije imao prijatelje u Istri.

Sponza smatra da Kajin kao kandidat za župana „umjesto da gradi mostove suradnje, ruši sve pred sobom“.

„Damir Kajin koji nikada niti sekunde nije radio na provođenju vrlo složene procedure dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta uzeo si je za pravo prozivati i diskreditirati sve načelnike i gradonačelnike Istre“, zaključio je Sponza podsjetivši da je IDS glasao protiv Zakona o poljoprivrednom zemljištu jer „ne štiti mala obiteljska gospodarstva koja jesu temelj poljoprivredne proizvodne u Istri i vodi ka dodatnoj centralizaciji, umjesto najavljene decentralizacije za koju se IDS zalaže više od dvadeset godina“.

Kandidat za istarskog župana, Valter Flego je poručio da „u životu i politici treba biti konzistentan i vjerodostojan u svojim riječima i djelima“. „Kao gradonačelnik Buzeta u osam godina nisam urbanizirao niti jedan centimetar poljoprivrednog zemljišta te isključivo radio po Prostornom planu iz 2005. Godine“, istaknuo je Flego.

„Taj Prostorni plan je napravljen na temelju dokumenta „Izmjene i dopune Prostornog plana Općine Buzet“, čiju je svaku stranicu potpisao tadašnji predsjednik Županijske skupštine Damir Kajin“, kazao je Flego.

Istaknuo je kako je očito da će nadolazeći izbori biti za dvije različite opcije, jednu koja zagovara centralizaciju, a drugu, njihovu opciju u kojoj regionalizam u Istri nema alternative.

- Od sada pa na dalje ni jedna Vlada se neće moći ponašati prema Istri po principu toplo-hladno i Istra neće biti talac nikakvih koalicija, kazao je kandidat za istarskog župana dodajući da „ćemo naći načina da se izborimo za naše potrebe“. (Tekst i foto: Paola Albertini)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa