Irski Istrijan Paul O'Grady u Vodnjanu živi punim plućima: piše, svira, pleše, uživa u obitelji…

0
Paul O'Grady
Paul O'Grady

Pisac, glazbenik, arhitekt, bussines coach, učitelj engleskog jezika i plesa… Sve je to „vodnjanski zet“, Irac Paul O'Grady koji je 20. ožujka u pulskoj Gradskoj knjižnici predstavio svoju knjigu „Ja, tata iz Irske“. O knjizi su, prigodno, na Dan očeva i Dan Sv. Patrika govorili psiholog Dževdet Hadžiselimović, novinarka Danijela Dorani te autor.

O'Grady je nemirni otac rodom iz Dublina, nastanjen u Vodnjanu koji je svoje emocionalno iskustvo napisao u knjizi „Ja, tata iz Irske“. Kako je na promociji rekao Hadžiselimović, učinio je to sasvim iskreno, ponekad čak šokantno i u knjizi se sasvim ogolio. „O'Grady piše vrlo jasno, odmah ulazi u srž problema, knjiga je puna anegdota, duhovitih i dirljivih situacija“, rekao je Hadžiselimović te izrazio nadu da ovo neće biti O'Gradlyijeva prva i posljednja knjiga, s obzirom da mu pisanje tako dobro ide.

Sam je autor, duhovito i šarmantno izjavio kako nije više imao na što bacat stvari po kući pa je sjeo i počeo pisati te je to, gotovo katarzično, izašlo iz njega. „A kako nisam James Bond, jedino što mi je preostalo jest da budem iskren“, našalio se O'Grady.

O dolasku i ostanku u Hrvatsku kazao je kako je to učinio isključivo instinktivno te napomenuo da i muškarci trebaju slušati svoje instinkte te naglasio kako intuicija nije samo ženska stvar. A još je jedan razlog njegova ostanka u Hrvatskoj, u kojoj živi već deset godina, njegova supruga, Puljanka Lena s kojom se iz Zagreba gdje su se upoznali, kako bi bili bliže nonićima, doselio u Vodnjan i s kojom ima trogodišnjeg sina Liama.

Upravo je mali Liam glavni „krivac“ za njegovu knjigu. Nema mnogo muškaraca koji će pričati o očinskom instinktu o čemu, veli autor, nije imao s kim razgovarati. „Ali shvatio sam da ako sam mogao biti 'party boy' i biti vani do četiri ujutro, super! Onda mogu i s bebom bit budan do zore“, iskren je i otvoren O'Grady.

A o životu u Istri i Vodnjanu te razlikama i sličnostima između njegove rodne Irske i Istre, mi smo s ovim „istarskim Ircem“ razgovarali nakon uspješne promocije koju je začinio glazbom i plesom. Naime, O'Grady je otpjevao tradicionalnu pjesmu na irskom za koji je u šali rekao da ga, što bolje priča hrvatski, to lošije govori, dok su njegove učenice prezentirale naučene vještine irskoga plesa. „Ako ga ja mogu plesati, mogu svi. Bitno se za vrijeme plesanja irskog plesa jako smijati“, dodao je i pridružio se svojim učenicama u plesu.

„To vam je kao istarski folklor na steroidima. Vrlo je sličan, ali puno brži“, našalio se O'Grady opisujući istarski ples i pozvao zainteresirane da dođu u pulski Obiteljski centar gdje ga ponedjeljkom u 20 sati podučava.

„Irska i Istra vrlo su slične. Prvenstveno po mentalitetu ljudi koji su jako ljubazni i otvoreni. Ja sam jako tvrdoglav, a u Istri je teško dugo biti tvrdoglav, što je za mene dobro“, rekao nam je na tečnom hrvatskom i kazao kako sa suprugom i dalje komunicira na engleskom kao i sa sinom. On pak od majke uči hrvatski, a noniće, doznali smo, uči engleski jezik!

Iako je putovao po Australiji, SAD-u i drugdje po svijetu, za Istru kaže da je njegov dom, čak i više od Irske. „Što da vam kažem, jako volim maneštru i maslinovo ulje“, priznao je.

U rujnu će u Fažani s glazbenikom Frankom Krajcarom organizirati jednodnevni festival posvećen Istri i Irskoj. Bit će to, najavio je, svojevrsni mix glazbe i plesa, istarskog baluna i irskog plesa i glazbe… „Ono što mi se sviša kod Istrijana je sljedeće. Vi razmišljate ovako: 'Ako bude imalo sunčano, sve će biti cool'. To je super!“, kaže ovaj Irac.

Ipak, smatra kako se ne koristi sav potencijal Istre. "Primjerice, u Vodnjanu bi trebalo oživjeti trg za što imam i konkretan prijedlog koji sam iznio na kraju svoje knjige, a predložio sam ga i gradonačelniku Vodnjana. Dodatni sadržaji poput kafića i prostora za koncerte svakako će na trg privući mlade za koje najviše nedostaje sadržaja. Vodnjan je lijep, ali gravitira Fažani, pa bi volio da se iskoristi sav potencijal toga grada“, rekao nam je O'Grady. „Za početak, predložio sam gradonačelniku Klaudiu Vitasoviću da se za Uskrs na trg stavi jedan gol što će, smatram, biti dovoljno da ga, bar nakratko oživi“, rekao je O'Grady.

Na kraju smo mu rekli kako je, ipak, pomalo čudno da, u doba kada mnogi iz Hrvatske odlaze živjeti vani, on za svoj život odabire upravo našu zemlju, na što je, svojstveno sebi, kratko rekao: „Tu vam je kao sve u totalnom raspadu, ali imate maslinovo ulje“. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa