Pulski centar METRIS vrši analize na kulturnom dobru, plinskim cijevima, nakitu…

0
Tea Rosanda
Tea Rosanda

Iz prvotne namjere pružanja usluga istraživanja i razvoja malim i srednjim poduzećima u metalnoj industriji Istarske županije, djelatnost pulskog METRIS-a proširila se na puno više o čemu smo razgovarali s voditeljicom Centra, Teom Rosanda.

Centar za istraživanje materijala Istarske županije - METRIS osnovan je krajem 2009. godine u Puli kroz provedbu EU projekta Research Centre for Metal Industry in Istrian County - MET.R.IS. i djeluje u sastavu Istarske razvojne agencije d.o.o. kao njezin odjel za istraživanje i razvoj. Tim projektom bilo je obuhvaćeno uređenje prostorija METRIS-a te nabava sofisticirane laboratorijske opreme koja se nalazi u četiri zasebna laboratorija.

Sama ideja o osnivanju METRIS-a „rodila“ se iz razgovora s velikim poduzetnicima, Grupom Cimos i Grupom Uljanik, kako bi se pomoglo sektoru metalne tj. prerađivačke industrije. „Oni su nam ukazali na potrebe za uslugama analize jer su uređaji skupi, a skupo je i njihovo održavanje, servisiranje i umjeravanje. Naravno, mi ne možemo nuditi cijeli raspon analiza već nudimo one najpotrebnije, ali kroz uspostavljenu suradnju s  drugim laboratorijima možemo ponuditi cjelovitu uslugu te u izvještaju o ispitivanjima uvrstiti rezultate dobivenih analiza iz vanjskih laboratorija“, rekla nam je Rosanda dodavši kako je uspostavljena koordinacija svih laboratorija na području Istarske županije i stvorena  baza podataka o uređajima koje posjeduju kako bi se što više analiza provodilo na području Županije, povećala se iskoristivost raspoložive opreme, te radilo na unaprjeđenju poslovne suradnje među srodnim institucijama. Isto tako, vodi se računa o tome da se putem projekata koje laboratoriji ostvaruju ne ide u kupnju istovjetnih uređaja ukoliko neki od laboratorija u blizini već posjeduju odgovarajuću opremu te su je u mogućnosti staviti na raspolaganje. „Ovaj model suradnje povezuje sektor i donosi velike uštede“, kaže Tea Rosanda.

 „Od početka našeg rada prije tri godine, pored standardnih kemijskih i mehaničkih analiza materijala koje vršimo u našim laboratorijima, uspostavili smo mnoge nove aktivnosti, što kroz provedbu novih projekata, što temeljem upita i potreba korisnika koje su nas upućivale na nova polja djelovanja“, rekla je Rosanda i pojasnila kako su od inicijalne namjere da se pomogne malim i srednjim poduzetnicima u metalnoj industriji, uvidjeli da s opremom kojom raspolažu mogu pokriti različite potrebe i mnogih drugih subjekata, te su tim putem i krenuli.

„Tako smo krenuli s analizama na kulturnom dobru. Radili smo mnogo zanimljivih istraživanja i na Areni , crkvici Sv. Marije Formoze te na mozaiku Franjevačkog samostana. Mnoga istraživanja koja se prije naručivalo iz stručnih laboratorija u inozemstvu, sada i mi možemo ponuditi našim muzejima ili pak Restauratorskom zavodu, koji tako mogu dobiti puno detaljniju sliku situacije i doznati na koji način restaurirati, obnoviti i sačuvati kulturno dobro“, rekla nam je Rosanda. Dodala je kako se analizama dobivaju vrlo precizni podaci koji su onda temelj odluke npr. kojom će se metodom vršiti konzervatorski zahvat.

Davor Mandić
Davor Mandić

„Na primjer analiza topljivih soli pokazuje točno na koji se način treba pristupiti očuvanju mozaika. To je velika prednost takvog načina rada, prvo analiziraš i onda definiraš metodu koja je najbolja za zaštitu kulturne baštine“, kazala je voditeljica Centra.

„Za taj sektor radimo i razne analize metala, tako smo analizirali kopče, ukosnice, sjekirice, razne arheološke predmete. Radimo mnogo i s kamenom i keramikom, pa smo tako određivali sastav , način izrade, porijeklo i starost antičke keramike, a dobiveni podaci mogu koristiti arheolozima i povjesničarima“, rekla je Rosanda.

Naime, različite kulture su koristile različite načine proizvodnje, odnosno, pečenja keramike. „Tako iz kemijskog sastava vidimo da li je ta keramika porijeklom iz Istre ili je možda iz Grčke. Ukoliko rezultati analize upućuju na to da je iz Grčke, to nam govori da se tada već uspostavila trgovina što je vrlo znakovito za povjesničare“, dodaje.

Sada su im, veli, aktualna kemijska i mehanička ispitivanja raznih cijevi - plinskih, vodovodnih, kanalizacijskih. „To je sektor usluga prema komunalnim društvima s kojima dosta radimo, primjerice ispitujemo cijevi za plinofikaciju kako bi ustanovili da li cijevi u zgradama udovoljavaju propisima“, pojasnila je napomenuvši kako su u pravilu rezultati ispitivanja u skladu s propisanim normama.

„No imali smo slučaj kad smo ispitivali sigurnosne zahtjeve predmeta široke uporabe, analize koje nam je naručio Državni inspektorat, te predmet nije ispunjavao sve uvjete norme“, ispričala je.

METRIS ima sofisticiranu laboratorijsku opremu
METRIS ima sofisticiranu laboratorijsku opremu

Rekla nam je kako im dolaze i privatne osobe s određenim predmetima misleći da je možda riječ o meteoritu, ali takvo što još nisu imali prilike potvrditi. Kaže da je najčešće riječ o kakvom kamenčiću. Ponekad im ljudi donose na analizu i nakit, na primjer prsten kako bi vidjeli njegov pravi sastav.

„S malim poduzetnicima i obrtima surađujemo najčešće na način da za njih vršimo standardne kemijske analize, ispitujemo da li kemijski sastav neke sirovine zaista odgovara deklariranom kemijskom sastavu i ponekad se uspostavi da to nije slučaj. Njima je to dobro znati kako kasnije ne bi imali reklamacije na proizvode, a mi za to imamo egzaktne analize“, ispričala je Rosanda.

„Kroz provedbu projekta METRIS PLUS, koji se bavi izradom inovativnog modela sustava za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda za mala naselja, kupili smo još jedan mikroskop i raznu drugu analitičku opremu, između ostalog prijenosni uređaj koji ćemo kasnije moći rabiti na terenu, npr. u suradnji s Lučkom upravom ispitivati ćemo kemijski sastav površine broda. Radi se o propisima Republike Hrvatske i Europske unije po kojima sredstva kojima se premazuju brodovi ne smiju sadržavati štetne metale, poput kositra“, rekla je Rosanda.

Uskoro će METRIS imati i prve rezultate analiza hrane iz njihova najnovijeg odjela, biotehničkog laboratorija. „Ondje radimo analize na maslinovom ulju, vinovoj lozi, medu… To je jedno vrlo zanimljivo područje našeg rada koje će pomoći brendiranju istarskih proizvoda“, rekla je Rosanda zaključivši kako se raspon njihova djelovanja neprestano širi. „Tako smo od centra za istraživanje metala prerasli u respektabilan centar za istraživanje raznih materijala te smo u tom smislu krenuli u redizajn logotipa odnosno vizualnog identiteta“, dodala je na kraju. (Tekst i foto: Paola Albertini)

METRIS ima četiri zasebna laboratorija
METRIS ima četiri zasebna laboratorija

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa