SDP i Jutarnji list manipuliraju rezultatima anketa: U istarskom izdanju Kajinu dodani postoci, a Flegu oduzeti

0
Zagrebačko (lijevo) i istarsko (desno) izdanje Jutarnjeg lista od ponedjeljka, 18. ožujka 2013. godine
Zagrebačko (lijevo) i istarsko (desno) izdanje Jutarnjeg lista od ponedjeljka, 18. ožujka 2013. godine

Kako bi uvjerili istarsku javnost (a i sami sebe) kako je njihova podrška Damiru Kajinu bila dobar predizborni potez, u SDP-u su se počeli služiti i manipulacijama izbornim anketama, a u tome ih očito podupire i Jutarnji list.

Naime, agencija IpsosPuls je u Istri na uzorku od 1600 ispitanika po narudžbi SDP-a napravila anketu, a urednik Jutarnjeg Davor Butković je komentirao njezine rezultate. No, u večernjem izdanju Jutarnjeg lista, koji se prodaje na istarskom području, objavljeni su sasvim drugačiji rezultati nego u jutarnjem, zagrebačkom izdanju.

U istarskom izdanju, namijenjenom čitateljima iz Istre, objavljeno je da Damir Kajin dobiva 41, a Valter Flego 29 posto glasova, a Butkovićev komentar naslovljen je „Kajin vodi ispred IDS-ovca Flega za 12 posto glasova“.

Međutim, u zagrebačkom izdanju, koje se tiska nekoliko sati kasnije, i koje je istarskim čitateljima nedostupno, objavljeno je da Kajin dobiva 37,3 a Flego 32,6 posto glasova. Naravno, i naslov je drugačiji, pa on sada glasi: „SDP-ova koalicija i IDS izjednačeni na izborima u Istri.

Dragan Bagić iz IpsosPulsa nam je potvrdio da je ispravna anketa objavljena u zagrebačkom izdanju, a zašto su u istarskom izdanju objavljeni nepostojeći rezultati, koji idu u prilog SDP-ovom kandidatu za župana, nije nam znao odgovoriti. „Rezultati objavljeni u večernjem izdanju Jutarnjeg lista nemaju veze s anketom koju je radila agencija IpsosPuls“, rekao je Bagić za naš portal. 

Inače, IpsosPuls je napravio i istraživanje za drugi krug izbora sa samo dva kandidata za župana, pa ostaje nepoznanica zašto u niti jednom izdanju nisu objavljeni i ti rezultati. (Nenad Čakić)      

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa