Pula odbila maestra Mehtu i Izraelsku filharmoniju: Ne može Arena, može parkiralište

0
Zubin Mehta (Foto: Jutarnji list)
Zubin Mehta (Foto: Jutarnji list)

Odlukom pulskih gradskih vlasti, u glazbenim krugovima slavna Izraelska filharmonija i dirigent Zubin Mehta neće u pulskoj Areni u noći sa 30. lipnja na 1. srpnja održati svečani koncert kojim bi se obilježio ulazak Hrvatske u Europsku Uniju, piše Jutarnji list.

Trebao je to biti najistaknutiji kulturni događaj kojim se namjeravalo proslaviti priključenje EU, ali su pulske vlasti odbile dati dozvolu da Izraelska filharmonija nastupi u amfiteatru. Da bi cijeli slučaj dobio epitet skandalozan, pridonijela su još dva detalja: prvo, Grad Pula i Istarska županija nisu trebali uložiti ni kunu u taj događaj jer bi sve platili privatni organizatori, i drugo, u odbijenici koja je upućena organizatorima, Izraelskoj filharmoniji, ponuđen je alternativni prostor Karoline - koji služi i kao parkiralište.

Službeni dopis koji je potpisao Erik Lukšić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Pule, sadrši samo tri kratke rečenice: “Zahvaljujemo se na Vašoj ponudi. Nažalost nemamo više slobodnih termina u amfiteatru tijekom 2013., budući je Povjerenstvo za termine već donijelo Odluku. Ako ste zainteresirani za lokaciju Karoline, u neposrednoj blizini Arene, molimo da nam potvrdite namjeru kako bi Vam mogli

Propala prilika

Tako je propala prilika da se jedan od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti obilježi u jednoj od najpoznatijih arheološko-kulturnih lokacija u Europi, a sve to u izvedbi jednog od najvećih orkestara na svijetu. Akciju dolaska Zubina Mehte pokrenula je Melita Lasek, profesorica klavira i voditeljica glazbene škole u Labinu, koja je polovicom veljače najavila taj veliki i skupi projekt. Na pitanje kako će se tako ambiciozan program financirati odgovorila je: “Dobar dio novca očekujemo iz europskih fondova, a očekujemo i da Grad, Županija i država prepoznaju značaj, kvalitetu i važnost programa koji smo predložili”. S dolaskom Izraelske filharmonije upoznato je i Ministarstvo kulture, koje je u neformalnim razgovorima podržalo taj događaj. Lokalne vlasti nisu trebale preuzeti nikakav financijski rizik, nego samo osigurati amfiteatarski prostor Arene.

Slobodnih termina ima

Pritom ne stoji ni argument o nepostojanju slobodnih termina koji pročelnik Lukšić iznosi u službenom dopisu. Prema planu ljetnih događaja u Areni, amfiteatarski prostor je slobodan do 3. srpnja, kada u večernjim satima nastupaju 2 Cellos. - Zaista je neshvatljivo da su odbili dolazak Zubina Mehte, i to s lošom isprikom. Izraelci bi već ujutro 1. srpnja pokupili instrumente i otišli iz Pule i tako oslobodili prostor sljedećim izvođačima. A ponuda da slavna filharmonija svira na parkiralištu tako je skandalozna da nisam željela niti odgovoriti na taj dopis - rekla je Melita Lasek za Jutarnji.

U pismenom priopćenju koje je uputio Erik Lukšić, upozorava se kako je tvrtka Klasični glazbeni festival Pula (koju vodi Melita Lasek) navela u prijavnici da je novoosnovana tvrtka, što, po njegovom sudu, ukazuje na manjak kontinuiteta u radu, a u prijedlogu nisu navedene nikakve reference ni iskustva s organizacijom.

“U istom je dokumentu navedeno kako se za gostovanje Izraelske filharmonije tek očekuje potvrda od maestra Mehte, što dovodi u pitanje održavanje cijele manifestacije, a pri čemu postoji rizik da jedan od svega deset od termina u Areni propadne. Prijavi nije priložena nikakva dokumentacija koja bi dokumentirala postojanje intenzivne komunikacije s izvođačima niti načelna zainteresiranost i potvrda planiranih termina”, piše u odgovoru. A kada je riječ o ponudi Izraelskoj filharmoniji da može nastupiti na parkingu, navodno je u pitanju pogreška. “Obrati li se pozornost na sam sadržaj pisma, vidi se kako je riječ o odgovoru koji je greškom upućen gospodi Lasek, a koji je namijenjen izvođaču koji je već prije samoinicijativno predložio Karolinu kao alternativnu lokaciju i kojem u pismu poručujemo da se službeno obrati Gradu s molbom”.

U ponoć 9. simfonija

Priča o velikom koncertu u Areni kojim bi se obilježilo pristupanje Hrvatske EU otvorila se prije otprilike mjesec dana, kada je Avi Shoshani, direktor Izraelske filharmonije, potvrdio kako je izvjesno da će jedan od najboljih i najpoznatijih orkestara na svijetu 30. lipnja nastupiti u pulskoj Areni, i to pod ravnanjem svog doživotnog šefa dirigenta, legendarnog maestra Zubina Mehte.

Odbili još 4 spektakla

Zamišljeno je da koncert počne kasnije nego što je uobičajeno, tako da se točno u ponoć (u trenutku ulaska u EU) odsvira četvrti stavak Beethovenove Devete simfonije, iz kojeg je posuđena i europska himna. Nakon toga uslijedio bi valcer “Na lijepom plavom Dunavu” Johanna Straussa, a sve pod Mehtinim vodstvom.

Sada je u drugi plan pao podatak da je gradonačelnik odbacio i ponudu da se ovoga ljeta u Areni održe još četiri klasična spektakla: opere “Aida” i “Traviata” te baleti “Giselle” i “Labuđe jezero”. U pulskoj upravi tvrde da su te ponude zaprimili tek nakon što je napravljen plan ovoljetnih događaja u Areni, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa