Flego: Javnost treba senzibilizirati o nasilju nad ženama

0
Branka Žužić, Valter Flego i Jadranka Černjul
Branka Žužić, Valter Flego i Jadranka Černjul

IDS-ov kandidat za župana Valter Flego sastao se 4. ožujka s predstavnicama Sigurne kuće Istra te im pružio svoju punu podršku i obećao kako nikako neće dopustiti da se, ukoliko bude nedostajalo financijskih sredstava, to sklonište za zlostavljane žene i djecu, zatvori.

U Istri postoje tri takva tajna skloništa u kojima trenutno boravi dvije žene i petoro djece, a kapacitet je 25 osoba. Kako je rekla Jadranka Černjul koordinatorica Sigurne kuće u Istri, prije nekoliko dana dvije su se žene snašle i napustile Sigurnu kuću.

Istaknula je kako im Županija pomaže s 170.000 kuna godišnje što je 24 posto od budžeta visokog milijun kuna. „To nije dovoljno za naš rad. Naime, Ministarstvo nas sufinancira sa 27 posto od tih milijun kuna no ni danas još ne znamo hoće li nam u ovoj godini pomoći tim iznosom jer nam to nisu potvrdili“, rekla je Černjul.

Ostali iznos dobivaju od gradova i općina putem natječaja koje prate i na koje se redovito javljaju, a njih je ukupno 42. „Ispunjavanje obrazaca i praćenje natječaja dodatno nam otežava posao“, napomenula je Černjul dodavši kako im i gradovi i općine redovito smanjuju financijsku pomoć.

„Za sad još imamo dovoljno novaca za rad, no ako nam još netko smanji ili ukine pomoć, to će biti nemoguće. U tom ćemo slučaju morati smanjiti kapacitet“, rekla je i dodala kako zna da je gospodarska situacija teška, ali financijska kriza je samo okidač nasilnicima koji uslijed teških životnih situacija samo postaju još nasilniji.

U ovih sedam i pol godina, koliko obnašam funkciju gradonačelnika, jako dobro surađujem sa Sigurnom kućom i upoznat sam s njihovim radom i velikim trudom koji svakodnevno ulažu. Ono što je izuzetno važno činiti kako bi se smanjio broj štićenica je prevencija nasilja nad ženama putem edukacije i osvješćivanja javnosti o ovoj problematici“, kazao je Flego.

„U ovom tjednu kad obilježavamo međunarodni Dan žena svi smo više senzibilizirani oko ove problematike i smatram da ne smijemo o tome šutjeti. Smještaj štićenica u skloništa je posljednji korak, a sve ono što zaposlenice Sigurne kuće čine prije toga izuzetno je važno“, naglasio je kandidat za župana i zaključio:

„Ono što mogu obećati je da ću sutra, kao župan, učiniti sve što je u mojoj moći kako bi senzibilizirao javnost o ovom problemu u društvu, ali i založit ću se kod kolega načelnika i gradonačelnika kako bi zajedničkim snagama osigurali ili olakšali financiranje jedne takve vrijedne i plemenite ustanove“. (Tekst i foto: Paola Albertini)

 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa