Puljanin Anastazije Martinčić zbog krijumčarenja kokaina u Urugvaju osuđen na 15 godina zatvora

0

Urugvajski sud osudio je Puljanina Anastazija Martinčića na 15 godina zatvora zbog krijumčarenja više od dvije tone kokaina visoke čistoće koji je pronađen na jahti "Maui" kojom je droga trebala biti transportirana iz južne Amerike prema istočnoj Europi, donosi www.dalmacijanews.com

Tek nakon odsluženja kazne Martinčić bi mogao biti izručen Hrvatskoj. Kako stoji u obrazloženju, osim cijele hrpe dokaza predočenih sudu, na ovako dugu kaznu utjecalo je i to što se Martinčića smatra dovoljno opasnim da postane dijelom velikog balkanskog klana čijim vođom se obično smatra Crnogorca Darka Šarića za kojim se traga diljem svijeta.

Martinčić je uhićen još u listopadu 2009. u velikoj akciji koju je urugvajska policija provela s američkom Agencijom za borbu protiv droge (DEA), nazvanoj Balkanski ratnik. Jahtu na kojoj je pronađeno ravno 2164 kilograma kokaina Martinčić je kupio u marini u mjestu Santiago Vazquezu kod urugvajskog glavnog grada Montevidea.

Na suđenju se branio da je u Urugvaj došao kako bi izvidio mogućnosti ulaganja i trgovao jahtama, te se predstavljao kao odvjetnik kojem je jedini cilj pomoći u ulaganju novca svojih partnera, bez obzira iz kakvih izvora taj novac dolazio. No, kako piše urugvajski list El Pais, nije uspio uvjeriti dvoje sudaca specijaliziranih za slučajeve organiziranog kriminala.

Tijekom suđenja tvrdio je i da mu je kokain na jahtu podmetnut, no i to je odbačeno, prvenstveno zbog toga što je sumnjiva jahta duže vrijeme bila pod policijskim nadzorom, a i prilično je nevjerojatno da bi netko podmetao toliku količinu droge, čija je ulična vrijednost više od 100 milijuna dolara. Da je potpuno nedužan, Martinčić je tvrdio i u intervjuu koji je u pritvorskoj ćeliji dao urugvajskoj televizijskoj kući Subrayado.

Martinčić je više puta isticao i da se boji za svoj život ostane li u zatvoru. Kako su pisali hrvatski mediji - najdetaljnije riječki Novi list - Martinčić je nakon ubojstva ugostitelja Tripe Penovića 2008. u Zagrebu bio ispitivan kao osumnjičenik, no ubrzo je pušten.

Osim Martinčića, u međunarodnoj operaciji Balkanski ratnik uhićeno je i više drugih članova iste skupine u Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji i drugim zemljama. Vođi klana Darku Šariću se nakon raspisivanja međunarodne tjeralice izgubio svaki trag, a postoje indicije da se krije u Južnoj Africi. Sam Martinčić je, kako se pisalo i u urugvajskim i hrvatskim medijima, dolijao kad je porezna služba u Urugvaju počela ispitivati njegovu kupovinu jahte Maui, koju je u gotovini platio 265 tisuća dolara.

Mjesec dana nakon uhićenja, pisao je Novi list, uhićeni Puljanin je uspio iz Montevidea nazvati Dina Marinkovića i prijetiti mu smrću, jer je sumnjao da su ga Marinković i Massimo Moratto otkucali policiji nakon što su i sami bili uhićeni za šverc heroina. Nešto kasnije, u Morattovu kuću u Šišanu upali su Aleksandar Ausilio i Denis Dukić, no dočekala ih je Morattova pucnjava - Ausilio je ubijen, a Dukić teško ranjen. Bio je to po svemu sudeći otvoreni sukob sukobljenih narko-skupina. Neke glasine govorile su i da je Martinčić Marinkovića i Moratta optužiovao i da su mu ukrali četiri milijuna eura iz automobila u Portorožu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa