Policija u akciji: Djeca noću u parkovima i kafićima konzumiraju alkohol i drogu

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Na području policijske uprave istarske su od početka godine 24 maloljetne osoba (mlađe od 16 godina) zatečene u noćnim izlascima, 5 maloljetnika zatečeno je u konzumaciji opojnih droga, dok je u 6 slučajeva utvrđena prekršajna odgovornost osoba koje prodavale, učinile dostupnim ili usluživale alkohol i duhanske proizvode maloljetnim osobama.

Rezultat je to akcije koju policijski službenici kontinuirano, posebice u dane vikenda, s ciljem prevencije rizičnih ponašanja mladih, provode preventivno-represivne aktivnosti, koje su usmjerene na pojačani nadzor nedozvoljenih noćnih izlazaka mladih, na suzbijanje distribucije alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti među mladima te na sprječavanje nasilja među mladima, izvijestila je istarska policija.

Roditelji imaju pravo i dužnost djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez pratnje

Provođenje takvih preventivnih aktivnosti policije uporište ima u članku 95. Obiteljskog zakona, kojim je propisano da roditelji radi dobrobiti svog maloljetnog djeteta, a sukladno s njegovom dobi i zrelosti, imaju pravo i dužnost nadzirati ga u njegovom druženju s drugim osobama.

Roditelji imaju pravo i dužnost djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez njihove pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Noćnim izlaskom smatra se vrijeme od 23 do 5 sati, a ukoliko policija u tom vremenu na javnom mjestu zatekne maloljetnu osobu, mlađu od 16 godina, bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe, dovode je u prostor policije.

Nakon toga pozivaju se roditelji ili skrbnik poradi preuzimanja djeteta. Policijski službenici usmeno upozoravaju roditelje na propust i nepridržavanje zakonom propisane skrbi o zabrani noćnih izlazaka njihovog djeteta, čime dijete izlažu mogućim štetnim utjecajima.

Roditelji se također upozoravaju da će o njihovom propuštanju skrbi o djetetu pismeno biti obaviješten nadležan centar za socijalnu skrb, kao i da ukoliko se ponove isti propusti u skrbi, mogu i kazneno odgovarati za zanemarivanje roditeljske dužnosti. Ako roditelj odbije pristupiti u policijski prostor radi preuzimanja djeteta, dijete će preuzeti socijalni radnik.

Svrha policijskog postupanja prema odredbama članka 95. Obiteljskog zakona nije "policijski sat" prema osobama mlađim od 16 godina, već pomoć i podrška roditeljima u ispunjavanju obveza odgoja djece. Roditelj bi uvijek trebao znati s kime se njegovo dijete druži.

Djeca najčešće borave po kafićima, noćnim klubovima ili parkovima

Policija djecu nakon 23 sata zatiče uglavnom u kafićima, noćnim klubovima ili parkovima, gdje se prepuštaju konzumiranju alkoholnih i duhanskih proizvoda te konzumaciji opojnih doga, druže se s osoba rizičnih ponašanja, pribjegavaju socijalno neprihvatljivim oblicima ponašanja,  nerijetko i vršenju kaznenih djela i prekršaja, a povećani je rizik da i sami postanu žrtve kaznenih djela.

Upravo kako bi se spriječila dostupnost alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama, policija u suradnji  s državnim inspektoratom redovito planira i provodi akcije nadzora ugostiteljskih objekata, ali i ostalih uslužnih djelatnosti, kao što su trgovine ili kiosci, a sve kako bi se spriječila prodaja alkohola i duhanskih proizvoda djeci i maloljetnicima. Zakonski propisi koji reguliraju navedenu problematiku su slijedeći:  Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji propisuje novčanu kaznu za onoga tko daje alkoholna pića maloljetniku ispod 16 godina;  Zakon o trgovini, koji  propisuje da se u trgovini na malo zabranjuje prodaja alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina; isto se primjenjuje na duhan i duhanske proizvode u skladu s posebnim propisima, što  znači da prodavač mora uskratiti prodaju alkohola i duhanskih proizvoda ako procijeni da je kupac mlađi od 18 godina, ukoliko mu kupac dobrovoljno ne dokaže da nije mlađi od 18 godina, davanjem na uvid neke od osobnih isprava;  Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, koji  propisuje zabranu  usluživanja, odnosno dopuštanja konzumiranja alkoholnih pića u ugostiteljskom objektu osobama mlađim od 18 godina.

Kako bi se povećalo stanje sigurnosti, policija će i nadalje provoditi aktivnosti usmjerene na pojačani nadzor nedozvoljenih noćnih izlazaka mladih, suzbijanje distribucije alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti među mladima, a sve s ciljem preveniranja neprihvatljivih i rizičnih ponašanja te suzbijanja svih oblika ovisnosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa