U porečkom muzeju održana radionica tradicijskog pletenja košara

0
Polaznici su usvojili tehniku izrade košare s ravnim dnom
Polaznici su usvojili tehniku izrade košare s ravnim dnom

U prostorijama Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino proteklog je vikenda održana još jedna radionica izrade košara (sprta) od vrbovog pruća (bekvi). Nakon iznimnog uspjeha prošlogodišnjih radionica, i ove je godine vladao velik interes građana za savladavanje tehnike ovog gotovo zaboravljenog zanata.

Radionica je osmišljena nakon provedenih terenskih istraživanja, u sklopu kojih su sakupljeni i zabilježeni podaci o ovom umijeću, te nakon proučavanja muzejskih predmeta, literature i filmova etnografske tematike. Održana je s ciljem da se polaznicima prenese vještina stvaranja ovih nekad nezamjenjivih pomagala, izrađenih od ekološkog i razgradivog materijala.

Za razliku od prethodne radionice, održane početkom veljače, kada se izrađivao tradicionalni istarski tip košare karakterističnog jajastog oblika, na posljednjoj radionici održanoj 22. i 23. veljače, polaznici su usvojili tehniku izrade košare s ravnim dnom. Usprkos snijegu koji je ovog vikenda ponegdje otežavao promet, odaziv je bio vrlo dobar, te je svoje košarice izradilo petnaest polaznika.

Petnaestak polaznika izradilo je svoje košarice
Petnaestak polaznika izradilo je svoje košarice

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa