Licul predlaže novu komunalnu politiku u Puli

0
Mauricio Licul
Mauricio Licul

"Jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju naši sugrađani je pad životnog standarda i nedostatak posla odnosno izostanak adekvatne plaće. Istra, a i Pula bilježe rast nezaposlenih u odnosu na siječanj prošle godine od 22%, odnosno nezaposlenih je 1772 više nego tada", kazao je u uvodnim riječima Ladonjin kandidat za gradonačelnika Mauricio Licul, 21. veljače na konferenciji za medije.

Licul je dodao kako se najveći broj nezaposlenih bilježi među mlađom populacijom te je, kaže, očito da mjere koje poduzima država, a i Grad, nisu dovoljne da se to dogode pozitivni pomaci.

"Sigurno u to ne spada primjerice mjera koju je uveo Boris Miletić i IDS kad je svim građanima Pule i onima koji u Puli obavljaju gospodarsku djelatnost, povećana komunalna naknada s 0,3 na 0,5 kuna po metru četvornom", naglasio je Licul kritizirajući povećanje komunalne naknade u Gradu Puli.

"Prihod od komunalne naknade u razdoblju od 2009. do 2012.godine dostigao je 50 milijuna kuna, a da gradska vlast nije u stanju efikasno i ekonomično taj prihod uložiti u održavanje, odnosno u razvojne projekte komunalne infrastrukture. Unatoč povećanju komunalne naknade, Pula je i danas otužan grad", istaknuo je Licul.

"Stoga, kao kandidat za gradonačelnika Pule, počevši od ove tiskovne konferencije, javno ću predlagati kako kratkoročne tako i dugoročne mjere u smjeru postizanja pune zaposlenosti, rasta standarda građana Pule, ili kako oni to vole reći - Pule grada ugodnog za življenje, Pule otvorenog grada", poručio je Ladonjin kandidat za gradonačelnika Pule Mauricio Licul.

Govoreći upravo o komunalnoj naknadi u Puli Licul će, kaže, predlagati moratorij na njeno povećanje u sljedeće četiri godine. Za domaćinstva će predložiti popust na plaćanje komunalne naknade u odnosu na mjesečna primanja. Prema njegovom prijedlogu domaćinstva s mjesečnim prihodima ispod 4000 tisuće kuna imala bi popust od 95%, ona s primanjima od 4.001 do  6.000 kuna popust od 55%, a ona koja ostvaruju primanja od 6.000 do 8.000 kuna popust od 35%.

Nadalje, Licul će se zalagati da se subjekti koji obavljaju neku od poduzetničkih djelatnosti, a uredno ispunjavaju obveze prema zaposlenicima, Gradu Puli i državi, dobiju popust od plaćanja komunalne naknade u visini od 50%. Ukoliko zadrže broj zaposlenih i zaposle najmanje jednog radnika na vrijeme od najmanje godinu dana Liculova je namjera tim subjektima odobriti dodatni popust na komunalnu naknadu od 20%, a svaka novo otvorena proizvodna poduzetnička djelatnost na prostoru grada Pule, prema njegovom prijedlogu bila bi oslobođena komunalnog doprinosa.

Na logično pitanje, kako namaknuti tako smanjena sredstva iz komunalne naknade Licul odgovara: "Mjere su usmjerene na nužno održavanje barem zatečenog standarda što znači da građanima ostaje kuna više za potrošnju. Gospodarski subjekti osjetit će brigu Grada za njihovu sudbinu i, zašto ne, rast i razvoj čime se štite i potiču nova radna mjesta. To znači zadržavanje postojeće razine uplata sadašnjeg poreza i prireza, odnosno povećanje razine uplata kroz novo zapošljavanje"

Ekonomičnije i efikasnije planiranje, održavanje i investiranje u komunalnu infrastrukturu, također su dio Liculovog odgovora na pitanje kako namaknuti smanjena sredstva: "Da nam se ne dogodi da kilometar jednosmjerne ceste košta više od 10 milijuna kuna od normalne cijene, ili pak da se kod rekonstrukcije plinovoda pogriješi za više od 20 kilometara odnosno za 32 milijuna kuna. Ili da se tri puta prekopava i zatrpava istu prometnicu u roku od mjesec dana", zaključio je Licul.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa