U Istri nedostaju štandovi za prikupljanje potpisa za Referendumski ustanak

0
Helena Petrović, koordinatorica za Istru
Helena Petrović, koordinatorica za Istru

„Ljudi iz čitave Hrvatske okupili su se u Referendumskom ustanku, on nije nastao iz neke direktive iz Zagreba“, rekla nam je Helena Petrović, koordinatorica za Istru, u srijedu u Puli. Dodala je kako se sami financiraju, udružili su se u taj organizacijski odbor i cilj im je, kaže, iskorijeniti suštinske probleme u Hrvatskoj koji koče opstanak i napredak države te dobru situaciju građana Hrvatske.

„S tim ciljem smo odlučili prikupiti potpise za referendum, inicijativu koja se zove Referendumski ustanak. Cilj je do 27. veljače skupiti potpise za četiri pitanja - poništenje pretvorbe i privatizacije u Hrvatskoj, zabrana rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa u Hrvatskoj, zabrana prometovanja, proizvodnje i prodaje GMO-a u Hrvatskoj i pitanje ulaska Hrvatske u EU“, rekla je Petrović i pojasnila da im treba gotovo 450 tisuća potpisa kako bi potom, u roku od 40 dana Vlada dopustila da odu u referendum.

Kazala nam je kako su s nekim dijelovima realizacije zadovoljni, s nekima ne. „No, zadovoljni smo odazivom ljudi, to je najbitnije. Odazivaju se i stalno potpisuju ali nedostaju nam štandovi. Naime, da bi skupili što veći broj potpisa, potreban nam je i veći broj štandova“, napomenula je. Trenutno u Istri imaju devet štandova, u Puli, Rovinju, Pazinu, Poreču i na Labinštini.

„Predani su zahtjevi za dva štanda u Umagu i još četiri štanda u Puli,no došlo je do zastoja pri izdavanju odobrenje. Razlog za zastoj u Umagu je navodno neispravna dokumentacija, što je nemoguće jer su isti dokumenti predani u svim hrvatskim gradovima u kojima se prikupljaju potpisi i u svim su gradovima isti dokumenti bili pravovaljani. U Puli je također došlo do zastoja, no nadamo se da će naše zakonsko pravo na mjesto za prikupljanje potpisa biti odobreno u najkraćem mogućem roku i da nećemo biti blokirani“, kaže Petrović.

„Svi radimo na volonterskoj bazi, doniramo svoja sredstva, vrijeme i znanje, nitko izvana nas ne financira. Ponekad nam nedostaje sredstava, ali do sada smo se uspijevali organizirati“, rekla nam je.

U ime Hrvatske udruge sindikata Referendumski ustanak podržao je Ozren Matijašević tako da članovi sindikata u nekim dijelovima Hrvatske, osim što su dali potpise, već i pomažu pri prikupljanju potpisa. Danas ih je podržala i labinska podružnica SIK-a te se uključila u prikupljanje potpisa, a nadaju se i podršci od centrale SIK-a u Puli.

U subotu će u znak podrške Referendumskom ustanku od 10 do 12 sati biti održan glazbeno-scenski performans. Nastupati će plesne skupine AB Original, Ulični Ritam, glazbenici Tin i Miran iz benda Fault, Centar orijentalnih vješina Yuan Tong i gosti iznenađenja. Performans će se održati na Portarati, a u slučaju kiše, odgađa se za nedjelju, najavila je Petrović. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Velik broj građana potpisom podržava Referendum
Velik broj građana potpisom podržava Referendum

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa