Istra i Italija uz fondove EU uspješno realizirali 81 projekt

0
Generalni konzul Italije Renato Cianfarania
Generalni konzul Italije Renato Cianfarania

Istarska županija s Talijanima kao partnerima radila je na 81 projektu, rečeno je to 20. veljače na konferenciji za medije u Puli prilikom posjete generalnog konzula Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj NJ.E. Renata Cianfarania.

Canfanari i njegovi suradnici sastali su s Vivianom Benussi, zamjenicom istarskog župana, Orianom Otočanom, pročelnikom Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije i Patriziom Bosich, višom stručnom suradnicom za međunarodne projekte.

„Moram pohvaliti Istarsku županiju jer radi na brojnim projektima s talijanskim regijama koji se financiraju iz fondova Europske unije. Tako da kao predstavnik Italije, svakako moram pohvaliti dobru suradnju Istre i Italije“, izjavio je tom prigodom Cianfarania i dodao kako vjeruje da će ta suradnja ulaskom u EU biti još bolja.

„U tijeku su i projekti kojima se podržava talijanska manjina u Istri, multikulturalnost i višejezičnost“, rekao je i napomenuo kako je multikulturalnost u Istri itekako važna.

No istaknuo je kako se suradnja na projektima uvijek može poboljšati. „Vidim da smo daleko dogurali i puno naučili, no uvijek smože bolje. Ali projekata i fondova ima još i ukoliko bude prilike sigurno ćemo poboljšati suradnju“, zaključio je generalni konzul.

„Ako gledamo sve što je Istarska županija do sad realizirala na međunarodnom planu i suradnju sa brojnim zemljama, najviše smo postigli s talijanskim partnerima. Mi, naime, još od 1994. godine surađujemo s brojnim talijanskim regijama“, rekao je Otočan.

Napomenuo je kako uz spomenutih projekata, njih 81, postoje i drugi projekti realizirani s EU, koji se financiraju iz talijanskih sredstava. „Među njima je i nekoliko projekata vrijednih oko osam milijuna eura, a tu su i manji projekti vrijedni oko dva milijuna eura koji se bave baštinom iz doba venecijanske republike“, istaknuo je.

Otočan je kazao kako je kroz taj program do sad odrađeno stotinjak intervencija u Istri, a očekuje ih i  vrlo važan europski program prekogranične suradnje koji će se zvati Italija – Hrvatska. „To je nova velika šansa za istarske partnere“, naglasio je i na kraju napomenuo kako je Istra do sada bila najuspješnija što je tiče prekogranične suradnje s ove strane Jadrana. (Tekst i foto: Paola Albertini)  

Oriano Otočan
Oriano Otočan

Oriano Otočan i Viviana Benussi
Oriano Otočan i Viviana Benussi

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa