Predsjednik Ivo Josipović na 8. Danima meda u Pazinu

0
Iva Ciceran, Renato Krulčić i Ranko Anđelini
Iva Ciceran, Renato Krulčić i Ranko Anđelini

"Ova manifestacija je vrlo značajna ne samo za Pazin i Istru već i šire, jer je jedna od najznačajnijih izložbi meda u Hrvatskoj", kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, 20. veljače na konferenciji za medije povodom održavanja 8. Dana meda.

Naime, u petak i subotu, 22. i 23. veljače, u Spomen domu se održavaju 8. Dani meda koji će okupiti proizvođače meda i mednih proizvoda te pčelinje opreme. Osim gradonačelnika koji je ujedno i predsjednik organizacijskog odbora, na medijskoj konferenciji sudjelovala je Iva Ciceran ravnateljica Gradske knjižnice Pazin i Ranko Anđelini predsjednik Udruge pčelara "Lipa" i predsjednik izvršnog odbora 8. Dana meda.

Krulić je istaknuo kako Grad Pazin manifestaciju već nekoliko godina prati na više načina. Osim sufinanciranja, izrađena je i distribuirana pazinska medna žlica; povodom stote godišnjice obilježavanja pčelarenja na području središnje Istre te 30 godina kontinuiranog rada udruge pčelara Lipa i 15. godine kontinuiranog ocjenjivanja meda na području Grada Pazina izdana je knjiga "Pčelarenje u našem kraju", u čemu je Grad sudjelovao kao supokrovitelji, a isto tako supokrovitelj je u izdavanju slikovnice "Med za doručak".

"Posebnu pažnju kroz godine održavanja poklanjamo najmlađima koji su i jučer pratili promociju  slikovnice, jer upravo kroz djecu pokušavamo naučiti i na starije o tome koliko je med zdrava namirnica i koliko su pčele i pčelarenje bitni", kazao je Krulčić.

Slikovnica
Slikovnica "Med za doručak"
Ravnateljica pazinske Gradske knjižnice Iva Ciceran napomenula je kako je "Med za doručak" jedna od rijetkih slikovnica koja se dotiče pčela, meda i medenih proizvoda.

"Bojana Božović, koja je pisala tekst, po struci je veterinarka, pa je stoga tekst istovremeno zabavan, stručan i poučan", istaknula je Ciceran i dodala kako se već sada, sudeći po pozitivnim reakcijama, do slijedećih dana meda može očekivati i drugo izdanje slikovnice.

"Posebno sam zadovoljan da smo uspjeli napraviti slikovnicu u relativno kratkom roku, iako je ideja već dugo postavljena", kazao je Ranko Anđelini predsjednik Udruge pčelara "Lipa" dodajući kako je među pčelarima itekako prepoznat rad i odnos prema djeci, jer mi danas odgajamo buduće roditelje koji će svoju djecu također učiti o vrijednostima pčela i pčelinjih proizvoda i zaštiti prirode jer je sve to povezano.

"Program je također u jednom segmentu prilagođen djeci. Iz to se razloga program odvija u petak kako bi Dane meda mogla posjetiti djeca iz cijele županije", kazao je Anđelini.

Naime, svečano otvaranje 8. Dana meda je predviđeno za petak u 11 sati, a navečer u 18 slijedi već tradicionalna svečana dodjela priznanja za 17. ocjenjivanje meda Istarske županije, a isto tako dodjela nagrada za najbolje dječje literarne i likovne radove.

"Naravno, na svim štandovima s pčelinjim proizvodima moći će se s pazinskom mednom žlicom degustirati med, a degustacija za djecu je besplatna", kazao je Anđelini. Subota je tradicionalno rezervirana za pčelare s obzirom da su na rasporedu stručna predavanja. Određeni broj izlagača, koji svoje mjesto nisu uspjeli dobiti u zgradi, svoje će proizvode izložiti na platou ispred Spomen doma, ukoliko to dozvole vremenske prilike.

Pazinski gradonačelnik najavio je dolazak predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, koji je ove godine preuzeo pokroviteljstvo nad manifestacijom i koji će svojim prisustvom uveličati samo otvorenje. Krulčić je na kraju zahvalio sponzorima i pokroviteljima na podršci i zaželio dobrodošlicu svim posjetiteljima 8. Dana meda u Pazinu. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa