Pedijatrija pulske bolnice dobila 100 tisuća kuna vrijedan inkubator

0
Bolnici je doniran vrijedan inkubator
Bolnici je doniran vrijedan inkubator

U pulskoj bolnici godišnje se rodi 1400 djece. Od toga njih 60 – ak zbog prijevremenog rođenja ili ugroženog života završi u inkubatoru koji im služi kao zamjena za maternicu.

Upravo zbog toga, više je no vrijedna donacija modernog inkubatora vrijednog 100 tisuća kuna koji je 18. veljače predan Odjelu pedijatrije pulske Opće bolnice. Inkubator i prateća oprema za zbrinjavanje prijevremeno rođene djece bolnici je donirao Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCement grupe za Hrvatsku i BiH.

„Kao Puljanin, htio sam bolnici donirati nešto što je doista potrebno, a najmlađi su oni koji najviše trebaju našu pomoć. Stoga smo mi kao odgovorna kompanija i ja kao njezin član na taj način odlučili pomoći“, rekao je tom prigodom Muidža koji kaže kako je, proučavajući tematiku, došao do podatka da se u Hrvatskoj pet do 10 posto djece rodi prije vremena.

Tako oko 500 djece godišnje treba ovakvu vrstu uređaja, a s osobljem pulske bolnice konzultirali su se kakav bi uređaj bio najpogodniji. Ovim činom, naglasio je Muidža, žele potaknuti i ostale na humanitarni rad i pomoć Općoj bolnici Pula.

Miletić se zahvalio svom sugrađaninu i čestitao mu na nagradi, Zlatnoj povelji koju je Muidža krajem prošle godine dobio za  Humanistu desetljeća za humano i etičko upravljanje ljudima, materijalnim i eko resursima, te za humani i humanistički rad. „Ponosan sam što imamo sugrađane humaniste i posebno mi je drago da je bolnici doniran upravo inkubator koji je bio cilj u nabavci za ovu godinu“, rekao je Miletić.

„Inkubator s razlogom zovemo drugom maternicom. U njemu reguliramo temperaturu i kisik za novorođenčad i u njemu su bebe zaštićene od vanjske okoline“, rekla je dr. Mirna Milevoj Ražem istaknuvši kako će im ova prijeko potrebna oprema itekako pomoći u radu.

Ravnatelj Opće bolnice Pula dr. Lems Jerin rekao je kako je uređaj korak naprijed naspram opreme koju su do sad koristili u radu, stoga im itekako mnogo znači. Dovoljno je samo istaknuti podatak da je prijevremeno rođenje drugi po redu uzrok smrtnosti djece. (Tekst i foto: Paola Albertini)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa