Načelnik Gračišća urbanizirao 4 hektara vlastitog zemljišta: Sukob interesa ili slučajnost?

0
Načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić
Načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić

"Za neke ljude vrijedi izreka da sve što dotaknu pretvore u zlato. Načelnik Mijandrušić ima pak tu sreću da gotovo svako poljoprivredno zemljište koje kupi uspije prenamijeniti u građevinsko. Od 20 urbaniziranih parcela pokraj njegova rodnog sela, 19 pripada njemu", rekla je novinarka HRT-a u uvodu priloga nedjeljnog Dnevnika.

Naime, načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić je uspio urbanizirati gotovo 4 hektara vlastitog poljoprivrednog zemljišta. Veći dio zemljišta za simboličan je iznos kupio od danas pokojne žene i njezinih skrbnika. "Je li načelnik u sukobu interesa ili je urbanizacija slučajno zahvatila baš njegove parcele?", upitala je novinarka.

"Što se tiče mojeg zemljišta, ja sam to zaokružio jer je to jedan kompleks, ja bih bio zadovoljan i s jednom trećinom. Nisam zloupotrijebio položaj i ovlasti", odgovorio je načelnik Mijandrušić u telefonskom razgovoru s novinarkom napominjući da je to dokazano i prije nekoliko godina provedenom policijskom istragom.

19 od 19 urbaniziranih parcela kraj načelnikovog rodnog sela su u njegovom vlasništvu
19 od 19 urbaniziranih parcela kraj načelnikovog rodnog sela su u njegovom vlasništvu
Zemljište koje je kupio za nekoliko desetaka tisuća kuna sada vrijedi preko milijun eura

No, neki se mještani ne slažu s njegovom tvrdnjom  da se urbanizaciji zemljišta može nadati svatko tko je podnio zahtjev. "Ti ljudi koji su predani molbe za urbanizaciju, jednostavno im je rečeno: a kad se skupi vas 40-ak, 50-ak onda ćemo vam to rješavat", kazao je za HRT Josip Šabanović, predsjednik Mjesnog odbora Mandalenčići.

Zemlju nije uspio urbanizirati ni načelnikov prvi susjed i prezimenjak Josip Mijandrušić: "Ne, jer smo bili provjeriti, da bi možda zidali, ali nije urbanizirano, barem tako su nam podcrtali sa žutom bojom, i rekli da te parcele nisu urbanizirane".

Načelnik je u sukobu interesa, tvrde sugovornici, kao vlasnik zemljišta predaje zahtjeve za urbanizaciju vlastitoj tajnici, tajnici načelnika. "Pa zar nisam ja stanovnik svoje općine kao i svaki drugi, predao sam zahtjev, a tajnica je ta koja mora primiti sve zahtjeve pa tako i moj zahtjev", kazao je Mijandrušić.

Mještani tvrde da građevinsko zemljište na njihovom području stoji najviše 30 eura po kvadratnom metru. Gotovo 40 tisuća četvornih metara zemljišta koje je načelnik kupio za nekoliko desetaka tisuća kuna sada vrijedi možda i više od milijun eura. (D.T.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa