Glas Mate Balote ponovno se čuo u njegovoj rodnoj kući

0
Stalni postav u rodnoj kući Mate Balote
Stalni postav u rodnoj kući Mate Balote

Povodom spomena na 50. obljetnicu smrti Mije Mirkovića - Mate Balote, koji se u nedjelju, 17. veljače u 12 sati upriličio u njegovoj rodnoj kući u Raklju, Sveučilišna knjižnica u Puli priredila je prigodnu izložbu.

U tri vitrine izložene su tiskovine koje su prije pet desetljeća izvještavale i pisale o Balotinoj smrti i veličanstvenoj pogrebnoj svečanosti na kojoj se uz zvuke roženica  tisuća Istrana oprostilo čovjeka – "gromadu duboko ukorijenjenu u živac kamen rodnoga tla, s bokorom živog crvenog cvijeća ljubavi na vrhu" (T. Peruško).

U rodnoj kući Mate Balote u Raklju upriličen se spomen susret posvećen 50. godišnjici njegove smrti. Na susretu su sudjelovali Balotini unuci i poštovatelji iz Pule, Raklja i ostalih mjesta.

Rodna kuća Mate Balote
Rodna kuća Mate Balote
S obzirom na to da se na obiteljskom ognjištu ne može zapaliti vatra kao što je bilo predviđeno jer sada je to muzej, u kući je zapaljen lumin i projicirane su arhivske videosnimke: snimke iz obiteljskog doma, Balotine Muilene sestre uz ognjište, filmski zapis prikazuje i glumce Mariju Crnobori i Ivu Ermana kako kazuju Balotine pjesme, Zvanu Črnju i Slavka Zlatića kako govore o njegovu liku i djelu te Balotu iz 1944. i 1962. godine. Sudionici spomena potom su na Balotin grob odnijeti pitar garofula

Istim povodom Sveučilišna knjižnica u Balotinoj spomen sobi ugostit će u 18. veljače učenike pulske Gimnazije i Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu uz kazivanje o Mirkoviću-Baloti i projekcije TV zapisa o njegovu životu, uključivši i nastupe Marije Crnobori i Ive Ermana s recitacijama Balotine poezije.

Učenici i njihovi profesori čut će također Balotu uživo kako labinskim učenicima 30. ožujka 1962. govori o tri znamenita Labinjana (Baldo Lupetina, Matija Vlačić i Giuseppina Martinuzzi) te kako 1944. uz školskog druga i prijatelja Lovru Raića pjeva istarsku narodnu popijevku „Procvale su rože i vijole“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa