Damir Kajin Filipince ostavio na cjedilu: Ne želi osnivati novu stranku

0
Nakon što je ostvario ambiciju da bude kandidat za župana, Kajin više nije zainteresiran za osnivanje nove stranke
Nakon što je ostvario ambiciju da bude kandidat za župana, Kajin više nije zainteresiran za osnivanje nove stranke

Ideja o osnivanju nove istarske stranke, kojoj bi na čelu bio Damir Kajin, za sada je pala u vodu. Dva su razloga za to: prvi je pritisak SDP-a, koji ne želi da Kajinove liste konkuriraju SDP-ovim listama po gradovima i općinama. Drugi je razlog što Kajin, sada kada je ostvario svoju ambiciju da bude kandidat za župana, više nije zainteresiran za osnivanje nove stranke.

Naime, kada je počelo okupljanje tzv. Filipinske skupine, koju uglavnom čine bivši IDS-ovci, plan je bio osnovati novu stranku s Kajinom na čelu. Već su u javnosti kolali i razni nazivi nove stranke, poput Novi IDS, IDS 1990 ili IDS Damira Kajina, pod kojim bi se osnivali ogranci po svim istarskim gradovima i općinama.

No, Kajin i SDP sada su izričito protiv toga, zbog čega je nezadovoljan dio Filipinaca, koji su ovom odlukom praktički ostavljeni na cjedilu. Naime, s obzirom da nositelj liste može biti samo prvi s liste, a jedna osoba može biti kandidirana samo u jednom gradu ili općini, ime Damira Kajina moći će se naći samo na listi eventualno kandidiranoj u Buzetu (ili nekom drugom gradu ako Kajin kao Cuccurin 2009. godine neposredno prije izbora promjeni mjesto boravka). Dakle sve kandidacijske liste grupe birača (novi termin za nekadašnje nezavisne liste), koje će osnivati Filipinci, zvat će se po nositeljima listi i za neupućenog birača po ničemu neće biti povezane s Damirom Kajinom.

Time čitav politički projekt Filipinske skupine pada u vodu. Alternativa im je da popune SDP-ove liste, ali je upitno koliko će SDP-ovci htjeti bivše IDS-ovce na svojim listama. U početku se govorilo da razni „politički mrtvaci“ okupljeni u Filipinsku skupinu žele iskoristiti Kajina za povratak u visoku politiku, a zapravo je Kajin njih iskoristio da dobije SDP-ovu podršku za župana, što mu je otpočetka bio cilj. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa