Pazinska osnovna škola od danas bez arhitektonskih barijera

0
Gracijano Turčinović isprobao je električnu platformu
Gracijano Turčinović isprobao je električnu platformu

"Ja vam ne mogu opisati kakvo je to veselje za mene, to je kao kad dijete dobije novu igračku", rekao je u neslužbenom razgovoru Gracijano Turčinović predsjednik Društva tjelesnih invalida Pazin prilikom puštanja u rad električne platforme za pomoć osobama s poteškoćama u kretanju u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin.

Naime, 15. veljače u pazinskoj osnovnoj školi puštena je u rad platforma namijenjena roditeljima i djeci koja imaju teškoće u savladavanju arhitektonskih barijera u zgradi. Otvaranju su prisustvovali ravnateljica škole Zdenka Turkalj Čohilj, predsjednik Društva tjelesnih invalida Pazin Gracijano Turčinović, gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje Luči Lončar te viši stručni suradnik za odgoj i obrazovanje Grada Pazina, Anton Finderle.

Ukupni troškovi ugradnje ove električne platforme i izrade potrebne tehničke dokumentacije iznose 163 tisuća kuna, a financirani su od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grada Pazina i vlastitih sredstava Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin.

Posebnim natječajem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pod nazivom "Mreža škola bez arhitektonskih barijera" Gradu Pazinu su odobrena sredstva u iznosu od 70 tisuća kuna za ugradnju električne platforme. Osnovna škola Vladimira Nazora tako je bila jedna od 13 škola u Hrvatskoj kojoj je od strane Ministarstva u 2012. godini odobrena potpora za prilagodbu zgrade osoba s invaliditetom te jedina u Istarskoj županiji.

"Želimo osigurati svim našim sugrađanima pogotovo slabije pokretnim osobama pristup do svih javnih ustanova i do svakog mjesta u gradu", kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i dodao kako je osnovna škola bila je logičan odabir s obzirom da je 2011. postavljena pristupna rampa za ulaz u samu školu.

"Ovo je samo nastavak onog što smo 2011. godine započeli. Ovim pomagalom osiguravamo pristup do drugog kata u dijelu zgrade kojeg koristi razredna nastava" kazao je Krulčić i najavio početak priprema i projektiranja rješenja za drugi dio zgrade, koji koristi za predmetna nastava.

Pristupna rampa na ulazu u školu
Pristupna rampa na ulazu u školu
Gradonačelnik je također napomenuo kako Grad Pazin prilikom svake rekonstrukcije komunalne infrastrukture osigurava nesmetan prelazak za slabije pokretne osobe pomoću rampi na pješačkim prijelazima. "Predstoji nam još da osiguramo uvijete za slobodan pristup osobama u institucije koje u su vlasništvu grada poput Gradske uprave, Muzeja i Gradske knjižnice", kazao je Krulčić najavljujući slijedeće projekte.

Ravnateljica škole Zdenka Turkalj Čohilj kazala je kako u školi, u predmetnoj nastavi ima učenika koji se teže kreću te kako se uvijek u generaciji pojavi dio učenika koji imaju poteškoća s kretanjem i stoga je važno da škola bude bez arhitektonskih barijera kako za djecu tako i za roditelje koji imaju sličnih problema. "Prošle godine smo izradili pristupnu rampu, ove godine ovu električnu platformu, a planiramo i za dio zgrade koji koristi predmetna nastava također učiniti isto, čime ćemo riješiti sve arhitektonske barijere u zgradi" kazala je ravnateljica Zdenka Turkalj Čohilj. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa