Tamara Obrovac oduševila Puležane tradicionalnim koncertom za Valentinovo

0
Tamara Obrovac i njen Transhistria ensamble
Tamara Obrovac i njen Transhistria ensamble

Jazz glazbenica Tamara Obrovac i njen Transhistria ensemble, na Valentinovo su u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, održali koncert prigodnoga naziva Canto amoroso. Istoimenim albumom Tamara se vraća originalnom zvuku i glazbenom izričaju Transhistria ensamble-a, kojeg uz nju čine vrsni glazbenici, Uroš Rakovec - gitara, mandola , Fausto Beccalossi – harmonika, Žiga Golob – kontrabas i Krunoslav Levačić – bubnjevi.

Naslovna pjesma Canto amoroso otpjevana na istrovenetskom dijalektu podsjeća na španjolski melos i itekako ulazi u uho, što možda najbolje dokazuje što su je nakon sat i pol dugog koncerta, pjevušile dame u ženskom wc-u.

Novi glazbeni materijal donosi i novu glazbenu priču, još jedno uzbudljivo i strastveno jazz putovanje Istrom i Mediteranom, uz zvuke zanimljivih istarskih dijalekata. Naime, osim na svojoj “domaćoj besidi”, na albumu Tamara pjeva i na Istroromanskom, Istrorumunjskom, Istrovenetu... Tako neke njezine skladbe podsjećaju na istarsku Šušnjevicu, a neke na daleku Armeniju.

Vrckavu Tamaru osim izuzetno dobrog glasa (i stasa) krasi i smisao humora, pa je tako između pjesama publiku nasmijavala britkim dosjetkama i duhovitim komentarima, sve dakako, po domaćem. „Za ovu prigodu sam si anke nokte ofarbala, čo. A prije par miseci sam i ređipet počela nosit!“, rekla je između ostalog simpatična pjevačica.

Bubnjar Levačić je pokušao animirati i ohrabriti publiku da vriskom podrži njihov nastup, a Tamara je dodala: „Čak su nam i u Velenju vrištali, a to vam dođe kao naša Raša“. Puležani su imali priliku čuti i skladbu Farabuti (Verudexi barakeri), posvećenu dečkima s Verude (gdje je Tamara odrasla) i Stoje.

Koncert je održan u domaćoj, intimnoj atmosferi male scene, na kojoj je 2007. upravo koncertom Transhistria ensemble-a i započela tradicija Tamarinih godišnjih koncerata za Valentinovo. I sama je Tamara izjavila kako joj je upravo ta pozornica poput dnevnog boravka.

Cjelokupnu produkciju koncerta potpisuju domaće snage - logistika i tehnika INK, dizajn svijetla Dario Družeta i Matija Debeljuh, ton majstor Aldo Spada, ozvučenje Davor Dujmović…

Na novom CD-u naći će se i skladba "Se me ra morta privari" (“Ako me smrt prevari”), snimljena u sklopu projekta Panphonia Istriana vol. 2, na neobičnom i zanimljivom Žejanskom ili Vlaškom (Istrorumunjskom) dijalektu.  Autorica glazbe za spomenutu pjesmu je Tamara, teksta pjesnikinja  Silvana Brkarić Krculić, a poslušati je i pogledati možete na slijedećem linku: http://www.tamaraobrovac.com/hr/panphonia

Sigurni smo da će vam se svidjeti jednako koliko i sve druge Tamarine skladbe koje su, otpjevane u pulskom kazalištu, Puležani više nego dobro prihvatili i to dokazali toplim, dugim aplauzom i pokojim vriskom. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa