Bruno Nefat predstavio model stambenog zbrinjavanja mladih

0
Program stambenog zbrinjavanja Nefat temelji na nisko-energetskoj gradnji
Program stambenog zbrinjavanja Nefat temelji na nisko-energetskoj gradnji

"Ukoliko mi građani na izborima u svibnju 2013. poklone svoje povjerenje, osobno ću se pobrinuti da program zbrinjavanja stambenog pitanja mladih zaživi, i to uz financijsko i organizacijsko sudjelovanje Istarske županije, kako bi se smanjili očekivani rashodi lokalne samouprave", najavio je na medijskoj konferenciji Bruno Nefat, kandidat Ladonje za istarskog župana.

Nefat je u predstavljanju programske teme stambenog zbrinjavanja mladih napomenuo kako je uz poticanje školovanja i zapošljavanja to najvažnija stavka na kojoj se može postići znatan napredak. Ladonjin kandidat za župana predstavio je model prema kojem bi općine i gradovi namjenski prodavali zemljišta po cijeni od 1 kune po kvadratnom metru osiguravajući time cijenu građenja od 700 do 750 eura po kvadratnom metru. Uz takav model predlaže i osnivanje zdruga sudionika u gradnji čime bi se smanjio početni teret  investitorima koji se odnosi na komunalno uređenje zemljišta.

Program stambenog zbrinjavanja Nefat temelji na nisko-energetskoj gradnji iz razloga što, kako kaže, niska potrošnja energije vodi ka izbjegavanju velikih državnih ulaganja u energetsku infrastrukturu, koje ne idu bez kreditnog zaduženja u inozemstvu, pa pridonosi smanjenju rasta vanjskog duga države i smanjuje se ovisnost o uvezenim energentima, pa se poboljšava vanjsko-trgovinska bilanca države, odnosno odnos uvoz/izvoz. Nadalje, naveo je Nefat, jačaju se lokalni razvojni resursi, posebno segment graditeljstva, usluga vezanih za kućanstvo, čime se, kaže, smanjuje nezaposlenost.

Bruno Nefat
Bruno Nefat
Nefat: Znam da se poklonjenom konju ne gleda u zube, ali..

"Kako je iz medijskih izvještaja vidljivo, nastavlja se karusel obilazaka svih institucija koje imaju početno slovo 'P' kao Pula i 'Ž' kao županija", kazao je Bruno Nefat osvrćući se na aktualnu situaciju.

"Plasira nam se uobičajeno viđenje kako se političke strukture na vlasti jako trude pokazati kako su uspješne u svemu čega se dotaknu", naveo je. Tako je, kaže, i s najavom otvaranja Tehnološkog inkubatora namijenjenog start-up tvrtkama u sklopu europskog projekta Adriatic Economic Cluster Club, u dijelu zgrade bivšeg odjela kirurgije u Santorijevoj ulici u Puli.

"Prema razvojnoj studiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, i zgrada Metrisa i ova zgrada o kojoj se govori, trebale su postati sastavni dio sveučilišnog kampusa", kazao je Ladonjin kandidat za župana dodajući uz to kako još uvijek imamo živući sporazum s Radmanom, kojeg je potpisao Jakovčić, u vezi razvoja istraživačkog centra u Puli. Sve skupa, kaže Nefat, nema puno veze sa programskom orijentacijom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, niti sa razvojnim planom studija na tom sveučilištu.

"Na kraju će sveučilištu ostati zgrada uprave, bivše interne, bivše neurologije, sadašnje praonice i glavna zgrada bivše kirurgije (u kojoj momentalno djeluje, do daljnjega, medicinska srednja škola), ne računajući studentski dom i restoran, koji su u izvedbi", kaže Nefat, što je prema njegovom mišljenju premalo za razvoj suvremenog sveučilišta. "Znam da se poklonjenom konju ne gleda u zube, ali ostaje činjenica da razvojni fond sveučilišta postaje sve tanji i tanji", kaže Nefat, predlažući da se daljnje akcije koordiniraju s interesima sveučilišta, ali i pulskog veleučilišta, kao i da se u sklopu projekta rekonstrukcije dijela zgrada unutar planiranog sveučilišnog kampusa osigura prostor i sredstva za razvoj računalnog centra, koji bi tehnički podržao daljnji kvalitetni razvoj sveučilišta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa