Raskol u porečkom SDP-u: Polovica članova protiv Matoševića

0
Arduino Matošević (foto: Večernji list)
Arduino Matošević (foto: Večernji list)

Arduino Matošević, predsjednik porečkog SDP-a, nedavno je izjavi za Glas Istre otvoreno kritizirao politiku Zorana Milanovića, zaključivši da je možda „vrijeme za osnivanje nove stranke pod nazivom SDP Ivice Račana“.

Njegov stranački kolega Aleksandar Kovač, inače član Gradskog odbora SDP-a Poreč, tvrdi pak da Matošević za svoje aktivnosti i javne istupe nije dobio suglasnost Gradske organizacije SDP-a Poreč.

„Općinska organizacija SDP-a Funtana također nije sudjelovala u „pobuni“, a njezin predsjednik Hristov, kaže da je izmanipuliran. 25 od ukupno 58 članova SDP-a Poreč uputilo je pismo Predsjedništvu SDP-a u kojem izražavaju nezadovoljstvo načinom na koji se upravlja ovom organizacijom u Poreču“, rekao je Kovač.

Prema Kovačevim riječima, nedavno je pedesetak žitelja Poreča svojim potpisima podržalo inicijativu članova Gradske organizacije SDP-a Poreč kojom se iskazuje nezadovoljstvo načinom na koji Matošević predstavlja ovu organizaciju.

„Polovina potpisnika su članovi a drugu polovinu uglavnom čine članovi, nedavno, bez opomene, brisani iz evidencije članstva zbog neuplaćene članarine (koju su potom platili u roku manjem od 8 dana od dana donošenja Odluke kada su i uložili žalbu statutarnoj komisiji). Arduino Matošević, koji predsjedava već 22 godine, imao je podršku - trideset članova. Pobijedio je. Ponovno. Po šesti put, na sličan način. Cijena pobjede nije velika. Košta svega šezdesetak ljudi, izbrisanih iz evidencije članstva u zadnje dvije godine. Većim dijelom dugogodišnjih članova (među kojima neki imaju kontinuitet članstva od 40 godina!).  

Čudna je to matematika u kojoj je 30 veće od 50, u kojoj  nema osjećaja odgovornosti, a izgubiš pola ljudi… Na početku mandata imao je organizaciju koju je sačinjavalo 103 člana. Danas, pored dvadesetak primljenih, njih je ukupno 58 (približno koliko i mjesta u prosječnom autobusu).

Praktično je to za dvadeset i dvije godine „mukotrpne izgradnje organizacije“, sljedbenika za pola autobusa. Imao je i 13 članova odbora, ostao je bez 7, pripadala su mu dva vijećnika u Gradskom vijeću, i to mu  bilo previše, ostao je jedan – on“, kazao je Kovač, te nastavio:

„Kada njegov stranački šef, koji trenutno odgovara za sudbinu države i oko 33 tisuće članova stranke, zbog neaktivnosti na terenu, oduzme 3-4 fotelje svojim članovima –  to je po Matoševiću i suradnicima: centralistički, destabilizirajuće, prijetnja sigurnosti regije i treba se suprotstaviti rušenjem cijele stranke, osnivanjem nove… A kada Matošević izbriše iz članstva šesdesetak ljudi, mrko gledajući i na polovinu preostalih, pokrečući linč kolega - to bi trebao biti demokratski primjer upravljanja s vizijom osvajanja“, kaže Kovač.

„Žao nam je što je naš Arduino odabrao rušiti ono što je svojim likom personificirao dva desetljeća. Očito je i on nezadovoljan vlastitim postignućem pa je lakše upustiti se u avanturu i krenuti od nule“, zaključio je Aleksandar Kovač, član Gradskog odbora SDP-a Poreč. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa