Obrtnička komora o stanju u Istri: Potrebna veća financijska disciplina

0
Komora će i dalje podržavati održavnje sajmova
Komora će i dalje podržavati održavnje sajmova

O problemima koji muče istarske obrtnike bilo je govora 6. veljače u Obrtničkoj komori Istre u Puli koju je posjetio Valter Flego, kandidat za istarskog župana. Tom je prigodom predsjednik Obrtničke komore Mario Paliska istaknuo dobru suradnju s Istarskom županijom te kazao kako je Komora analizirala stanje u obrtništvu Istre.

„Bitno je uvesti financijsku disciplinu na tržište. Veliki sustavi često dobivaju poslove dajući nerealno niske ponude, a po isporuci proizvoda ili obavljanju usluga, ne plaćaju svoje obaveze prema svojim proizvođačima – malim gospodarskim subjektima i na taj način ih uništavaju“, rekao je.

„Smatramo kako je još više napora potrebno usmjeriti na suzbijanje rada na crno te ubrzavanje procedura dolaska do potrebne dokumentacije“, veli Paliska te napominje kako na razini države, ali i županije traže veće sudjelovanje u oblikovanju gospodarske politike.  

U Obrtničkoj komori nužnim smatraju sufinanciranje certificiranja i ispunjavanja zahtjeva drugih normi, bolju informiranost i edukaciju za korištenje sredstava iz EU fondova, kao i potporu inovatorima te uvođenje inovacija i novih tehnologija u proizvodnju. „Na razini države već postoje određeni poticaji, ali bi ih svakako trebalo biti više“, smatra Paliska.

Valja osigurati i veću fleksibilnost korištenja radne snage, stoga iz Komore traže da se gospodarstvu omogući lakše zapošljavanje, sklapanje ugovora o privremenim i povremenim poslovima, uz dosljednu zaštitu prava radnika.

„Komora se sustavno zalaže za izgradnju kvalitetnog i stabilnog obrazovnog sustava, čiji bi rezultat bili kadrovi spremni za tržište rada. Županija, smatramo, u tom području može doprinijeti organizacijom različitih općih poduzetničkih edukacija, kao i edukacija za specijalistička znanja u različitim područjima“, rekao je Paliska te dodao da Županija, u suradnji s Komorom, može pomoći i u poticanju udruživanja poslovnih subjekata u različitim djelatnostima – proizvodnji, ribarstvu, građevinarstvu…

Iako se u Istarskoj županiji puno napravilo na području prometne povezanosti, Paliska ističe kako bi od velike koristi za istarsko gospodarstvo bila izgradnja logističkog distributivnog centra koji bi objedinjavao različite vrste prijevoza te utjecao na efikasnost transporta. „Razvoj željezničkog transporta također bi imao pozitivan utjecaj na gospodarstvo“, dodao je.

Usprkos nedostatku pravog sajamskog centra, u Istarskoj županiji postoji niz kvalitetnih sajamskih priredbi, rekao je Paliska stoga smatra kako ih i nadalje treba podupirati kao uostalom i promociju Županije te zajedničku promociju Obrtničke i Gospodarske komore, u zemlji, ali i na stranim tržištima. (Tekst i foto: Paola Albertini)

» Eros Sorić, Ivan Zrinšćak, Loredana Krbavčić i Mario Paliska
» Eros Sorić, Ivan Zrinšćak, Loredana Krbavčić i Mario Paliska

 

 

 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa