Ugostiteljima niži porez, a gostima cijene iste: Gdje odlazi razlika? (anketa)

0
Ugostitelji trenutno ne razmišljaju o sniženju cijena
Ugostitelji trenutno ne razmišljaju o sniženju cijena

Hrvatski ugostitelji od 1. siječnja na hranu i pića osim žestokih alkoholnih plaćaju PDV od deset posto. Na pitanje o smanjenju cijena, izjave ugostitelja svode se na zaključak da su fiskalizacijom i sniženim PDV-om zapravo došli na isto. Fiskalna blagajna će učiniti vidljivom svaku prodanu kavu, sok..., a niži PDV će im, kažu, pokriti onaj dio koji su dosad na neki način mogli „sakriti“.

Takve izjave dokazuju da su ugostitelji do sada zapravo i "sakrivali" jedan dio prometa, no neki su primjeri pokazali i kako su već sada, neki od njih, pronašli načine kako da zaobiđu fiskalizaciju, pa tako gostima izdaju "predračune" odnosno obavijesti o računu, ili pak dvaput daju iste račune. Osim toga, oni ugostitelji koji su morali uložiti u fiskalizaciju, odgodu smanjenja cijena opravdavaju i povratom ulaganja u računalnu opremu i programska rješenja.

Ostojić: Ugostitelji će se morati obavezati da će sniziti cijene, bez takvog dogovora ne može biti sniženja stope PDV-a

Prilikom najave smanjenja poreza, ministar Ostojić je izjavio kako će se ugostitelji morati obvezati kako će sniziti cijene, a također neće moći otpuštati zaposlene. Treći zahtjev uvjetuje povećanje kvalitete i konkurentnosti na tržištu. "Bez takvog dogovora ne može biti sniženja stope PDV-a", objasnio je ministar Ostojić. No naši ugostitelji se nisu morali obvezati potpisima, kao primjerice oni u Francuskoj, koji su obećali da razliku neće uzeti sebi.

Turistička grupacija Valamar kojoj pripada i tvrtka Riviera Adria iz Poreča prva je snizila cijene pića i napitaka, od pet do 12 posto te tako poslušala sugestiju ministra, inače i svog bivšeg predsjednika Uprave, i dala primjer ostalima, koji su je, očito, odlučili ne slijediti.

Možda se uskoro pokaže da ima prostora za sniženja cijena, ali ugostitelji vele kako trenutno o tome ne razmišljaju, a kako i bi, kad bi to značilo smanjenje prihoda.

Pazinski i pulski kafići svoje su cijene uglavnom ostavili na prošlogodišnjim razinama, dakle na onim prije uvođenja fiskalizacije i smanjenja poreza. "Vuk sit i ovca cijela...", kaže stara narodna, "...a narod gladan", dodajemo, jer, dok ugostitelji i država zadovoljno trljaju ruke, ni ovo smanjenje poreza narod na svojoj koži neće osjetiti. (Paola Albertini i Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa