Valter Flego se susreo s obrtnicima Istarske županije

0
Mario Paliska, Valter Flego i Alen Damijanić
Mario Paliska, Valter Flego i Alen Damijanić

Kandidat IDS-a za župana Valter Flego sastao se 6. veljače s Upravnim odborom Obrtničke komore Istarske županije. Tema sastanka je bila stanje u gospodarstvu i problematika obrtnika, a razgovaralo se i o modelima pomoći i suradnje.

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska kazao je kako su svjesni da zbog centraliziranosti države, mogućnosti Županije u poticanju gospodarskih aktivnosti, ograničene. „Zbog toga smatramo kako zajednički moramo raditi na tome da Županija preuzme ovlasti i na taj način dobije instrumente da više i kvalitetnije utječe na svoj razvoj.

„Na današnjem sastanku zatražili smo od Flega da nas upozna sa svojom vizijom razvoja gospodarstva Istarske županije i uloge obrtništva u tome“, kazao je Paliska.  

„Istarska županija je jedna od županija s najjačim obrtništvom u Hrvatskoj i po broju obrta i po omjeru obrta i broja stanovnika. Kao i sve druge segmente društva, ova kriza ostavlja velike posljedice na istarske obrtnike“, rekao je Flego i kao najjači instrument u borbi protiv krize i nezaposlenosti naveo investicije i zapošljavanja realnog sektora. Prema njegovim riječima, s obzirom na tešku ekonomsku krizu, javni sektor jednostavno mora dati dodatan stimulans da bi se taj kotač pokrenuo.

Flego: Obrtnicima treba pomoći konkretnim mjerama. Oni su ti koji su važni i oni su ti koji pune javni sektor

“Siguran sam da važnu ulogu u tom kotaču novog gospodarskog rasta i razvoja Istre zauzimaju istarski obrtnici. Oni su danas opterećeni mnogim javnim 'neporeznim' davanjima, prevelikim administriranjem i javni sektor im tu mora pružiti ruku. Javni sektor ne smije sam sebi biti dovoljan nego se treba prilagoditi i s realnim sektorom treba dijeliti dobre i loše dane“, smatra Flego.

Kao primjer naveo je Buzet na čijem je čelu: „U sklopu programa poticanja razvoja obrtništva i poduzetništva uveli smo niz mjera koje su dale pozitivne rezultate, od sufinanciranje kamata, preko smanjenja i odgoda plaćanja komunalnih doprinosa, do financijskih pomoći za uvođenje standarda kvalitete i edukacije“.

Flego veli kako samo agilnim obrtništvom možemo ići naprijed te obrtnicima treba pomoći konkretnim mjerama. „Oni su ti koji su važni i oni su ti koji pune javni sektor“, poručio je kandidat IDS-a za župana.

Eros Sorić, Ivan Zrinšćak, Loredana Krbavčić i Mario Paliska
Eros Sorić, Ivan Zrinšćak, Loredana Krbavčić i Mario Paliska

Kad je riječ o konkretnim mjerama i koracima, Flego navodi da će, u suradnji s Obrtničkom komorom Istarske županije te gradovima i općinama Istre provoditi slijedećih pet prioritetnih mjera i aktivnosti za daljnji rast i razvoj obrtništva.

Prva mjera bit će dodjeljivanje bespovratne financijske potpore obrtnicima za polaganje majstorskih ispita i uvođenja standarda kvalitete,sufinanciranje troškova otvaranja obrta, sufinanciranje troškova prekvalifikacije, kao i sufinanciranje troškova za prilagodbu poslovanja normama EU.

Druga mjera bit će aktivno uključivanje obrtnika u proces donošenja gospodarske politike županije te se u radu voditi principom maksimalnog korištenja lokalnih resursa, odnosno usluga domaćih obrtnika.

Kao treću mjeru Flego je naveo pojednostavljenje procedure i ubrzavanje dobivanja potrebnih dozvola te ulaganje u daljnji razvoj poslovnih zona i ostale poduzetničke infrastrukture.

Valja, kaže, poticati edukaciju obrtnika na svim razinama. „Pod time smatram konkretne edukacije obrtnika, zatim stipendiranje učenika za deficitarna zanimanja te prilagodbe mreže škola potrebama obrtnika“, navodi Flego kao četvrtu mjeru te kao petu ističe da u aktivnoj suradnji s Obrtničkom komorom valja poticati udruživanja obrtnika te zajedničke nastupe na sajmovima i drugim promotivnim događanjima.

Susretu je prisustvovao i Alen Damijanić, predsjednik pulske podružnice HNS-a i županijski pročelnik za gospodarstvo koji je tom prigodom istaknuo kako kao potpredsjednik istarskog HNS podržava Flega u kandidaturi za župana. „Mislimo da nove mjere koje je Flego najavio, jedino on sutra može usuglasiti sa većinom gradova i općina i tako višestruko povećati visinu poticaja“, kazao je Damijanić.

Na pitanje novinara Paliska je odgovorio da će, ukoliko iskažu želju, primiti i druge kandidate za župana, ali sve do 60 dana prije izbora jer ne žele da ih se koristi u političke svrhe. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa