Prekšajni sud iz Buzeta preselio u Pazin, a pazinski preselio u nove prostore

0
Zgrada na staroj adresi Prekršajnog suda u Pazinu
Zgrada na staroj adresi Prekršajnog suda u Pazinu

Mještani starog grada Buzeta od 1. veljače 2013. imaju malo više mjesta za parkiranje u starom gradu bez obzira na građevinske radove koji se upravo izvode. Razlog tome nije nova uspostava prometnog režima niti neko novo parkiralište već su Buzet, Buzeština i sjeverna Istra nakon gubitka Općinskog Suda izgubili i Prekršajni Sud koji se preselio u Pazin, izvijestila je Radio Zona Buzet.

Naime, kako je i najavljeno, od početka godine ukida se buzetska Stalna služba koja djeluje u sastavu Prekršajnog suda u Pazinu te se cijeli rad suda seli u Pazin. Slijedom te odluke, zgrada u centru staroga grada se prazni, unatoč tome što se jedan od najočuvanijih zatvora ili pritvora nalazi upravo u toj zgradi, što govori o tradiciji da se u povijesti pravda dugo, dugo krojila u Starom Gradu Buzetu.

Prekšajni sud ne nalazi se na ovoj adresi
Prekšajni sud ne nalazi se na ovoj adresi
Ako već nema suda u Buzetu, bilo je potrebno istražiti kakva je prometna povezanost sjeverne Istre s Pazinom, prvenstveno za one koji za put u Pazin neće koristiti automobil nego autobus eventualno vlak. No, tu je uslijedilo novo razočaranje jer prometne povezanosti nema, odnosno minimalna je, pogotovo kada se radi o pravnim raspravama gdje se na sudu u Pazinu treba biti u jutarnjim satima.

Buzećani i Ćići nakon 150 godina odlaze po pravo i pravdu u 40 kilometara udaljeni Pazin. Mlađe osobe će imati dvostruki teret ili slobodni dan od posla, kada odlaze za sebe na sud ili kada voze svoje starije osobe u Pazin. Šteta nastala takvom odlukom će se zbrajati tek nakon godinu dana, kada ćemo pokušati saznati statistiku rasprava i suđenja mještana sjeverne Istre u Pazinu. Onda ćemo to preračunati u putne i ostale troškove i znatiželjno doći do određenog novčanog iznosa i upitati: "A tko će to platiti?". Odgovor znamo: "Svi mi zajedno!", poručuju Buzećani.
 

No, Buzećane koji budu dolazili na prekšajni sud, Pazinjani će, u neznanju poslati na staru adresu gdje će ih dočekati prazne prostorije. Naime, pazinski Prekršajni sud prošlog se tjedna preselio u nove prostore u zgradu u kojoj se nalazi Državno odvjetništvo, u zgradu pošte te se sada nalazi na adresi Ulica Narodnog doma 2b. (D.T.)

Poruka na vratima Prekršajnog suda u Pazinu
Poruka na vratima Prekršajnog suda u Pazinu
Prekršajni sud preselio je na treći kat zgrade kraj pošte
Prekršajni sud preselio je na treći kat zgrade kraj pošte

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa