Kajin posjetio tvornicu Krasa u Potpićnu: Istri je potreban čisti izvoz

0

"Da nemamo ovih problema sa zdravstvenim odgojem i ćirilicom čovjek bi pomislio da živimo u sretnoj zemlji, uređenijoj od same Švicarske. No, činjenica je da zemlja stagnira, a stvarnost je u Istri zaista tragična", rekao je Damir Kajin 4. Veljače prilikom posjete tvornici peći na pelet i drva, Krasa u Potpićnu. Ovu je firmu Kajin istaknuo kao upravo ono što je Istri potrebno – čisti izvoz.

"U samo šest godina oni su postigli čudo. Proizvode top tehnologiju, dok su njihove peći među ostalima, ono što su u auto industriji Mercedesi i BMW-i", zaključio je ovom prilikom Kajin. 

Međutim, glavna tema konferencije za medije koju je Kajin održao prije samog obilaska tvornice, kojoj su prisustvovali i Željko Ernečić (SDP), te pićanski vijećnik Branko Ružić, bila je loša gospodarska situacija u zemlji i, posebice Istri. Svakoga dana na ovim prostorima, kako je istaknuo Kajin, bez posla ostaje između 20 i 30 radnika. Osim toga, gasi se barem jedna firma poput Krase te najmanje jedan do dva obrta. Izvoz je samo prošle godine pao za 27,7 % u usporedbi sa 2011. godinom što ujedno znači i da je robna razmjena manja za 2,5 miljardi kuna.

To je za sobom povuklo i preko dvije i pol tisuće radnih mjesta, nastavio je Kajin, podsjetivši na stečajeve Purisa i Solarisa, te otkaze kooperantima Uljanika. "Njih 1.300 naprosto govori da je Istra u prošloj godini stagnirala brže od ostalih regija u Hrvatskoj. Pozvao bih sve kandidate koji će sudjelovati na izborima, bilo na lokalnoj, bilo na županijskoj razini da ne pričaju bajke o tisuću zaposlenih u javnom sektoru te neka se ne bahate kao da je županijski proračun 30 milijardi umjesto 280, odnosno manje od 300 milijuna kuna", poručio je Kajin.

Željko Ernečić, Danijel Učkar, Damir Kajin i Branko Ružić
Željko Ernečić, Danijel Učkar, Damir Kajin i Branko Ružić

Također smatra kako je Istri prijeko potreban rebalans i investicije u proizvodne pogone. "Tvrdim da su najveće javne investicije u ovom trenutku upravo u Istri", istaknuo je Kajin te nastavio: "Mi se kao Istra moramo organizirati da iskoristimo poticaje Vlade, poduzetnički impuls od 750 milijuna kuna za 2013. godinu. Tu je 187 milijuna kuna bespovratne potpore, a kamata je jedan do tri posto".

Kajin je ujedno izrazio i zadovoljstvo porukom ministra Linića koji je izjavio kako će kreditirati sve tvrtke koje žele izvoziti. Ono što Istra u kojoj općine i gradovi raspolažu s preko dvije milijarde kuna proračunskog novca, prema Kajinovom mišljenju treba učiniti, jest momentalno ići u rebalans i barem 2,5 % tog novca, odnosno 50 milijuna kuna usmjeriti za praćenje gospodarstva. Jednako je bitno i da hrvatski projektanti projektiraju objekte s hrvatskim proizvodima.

"U prvoj fazi radova na Opća bolnici Pula omogućena je ugradnja domaćih proizvoda, ali su revizijom projekata svi ti domaći proizvodi, kad govorimo o struji, zamijenjeni uvoznima. Pa kako mi onda možemo opstati?", pita se Kajin.

Zbog ovakvih situacija naše tvrtke su primorane ići na strana tržišta, dok doma milijunske poslove dobivaju strane tvrtke. Ovom je prilikom Kajin poručio kolegama kako je dosta politike "tancati i kantati", odnosno feštica na svakom koraku, te financiranja medija i PR-a, jer je najbolja politika ona socijalna u kojoj se drži i do starih i do mladih - politika naprosto pune zaposlenosti.

Branko Ružić istaknuo je potrebu mijenjanja kompletne politike zapošljavanja, kao i smanjivanja opterećenja na gospodarstvo. "Moramo kopirati projekt Slovačke 90-ih godina. Oni su tada dali državno zemljište u koncesiju investitorima bez naknade i riješili infrastrukturu. Naš bi cilj bio vratiti zemljišta u vlasništvo jedinica lokalne samouprave, a sve investitore osloboditi plaćanja komunalne naknade ili je barem svesti na minimum te riješiti infrastrukturu", rekao je Ružić.

Na njegove se riječi nadovezao Željko Ernečić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Labina,koji smatra da i kod građana i kod političara treba stvoriti svijest kako bez proizvodnje nema budućnosti. Prema njegovim riječima, život na Labinštini i u Istri se ne može bazirati samo na turizmu. Lokalna samouprava bi trebala više privlačiti sredstva iz EU fondova i iz države. "To je velika šansa za nas, ali u Labinu od tih sredstava nema ništa", dodao je Ernečić.

Inače, tvornica peći Krasa u vlasništvu je Danijela Učkara a osnovana je 1998. godine. U početku je bila obiteljski obrt, no s vremenom je obrt prerastao u srednje veliku tvornicu koja posluje po čitavoj Europi, zapošljava 56 ljudi te dnevo izvozi oko 100 peći. (Tekst: Danijela Bukvić, foto: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa