Župnik Jelenić: Predaja relikvija je povijesno ekumenski čin

0
Dio relikvija iz crkve Sv. Blaža odlazi na Krf
Dio relikvija iz crkve Sv. Blaža odlazi na Krf

Ove će godine proslava blagdana Sv. Blaža u Vodnjanu, 3. veljače, biti po mnogočemu posebna. Prvenstveno po primopredaji djela relikvija Sv. Barbara pravoslavnom samostanu iz Grčke.

Naime, prema riječima vodnjanskog župnika Marijana Jelenića, relikvije sv. Barbara od njih su još 2007. godine tražili iz pravoslavnog samostana u Modonu na Peloponezu i pravoslavne župe Potamos u predgrađu Krfa.

„Sveta Stolica je, nakon silne birokracije, odobrila darivanje jednog dijela relikvije Sv. Barbara s njegove je lubanje čiji će komadić ove nedjelje preuzeti peteročlana katoličko-pravoslavna delegacija iz Grčke“, veli župnik Jelenić.

Pojasnio je kako je Sveta Stolica po tom pitanju jako stroga te za sve je potrebno tražiti dozvolu. „Bez njihove dozvole nemoguće je čak ni presvlačiti Sveta tijela“, dodao je.

Nakon što relikvije stignu na Krf, držat će se izložene u katedrali do 15. svibnja kada će biti svečano predane pravoslavnoj župi Potamos, najavio je Jelenić napomenuvši da će svoje mjesto naći u novoj crkvi Sv. Barbara.

Inače, kako je ispričao župnik Jelenić, Sv. Barbar živio je na Krfu, a njegovo je tijelo iz Grčke, za vrijeme Francuske revolucije završilo u Veneziji, pa u konačnici i u Vodnjanu.  

„Sv. Barbar bio je pljačkaš i razbojnik, pirat koji je ubijao i pljačkao na moru i po otoku Krfu sa skupinom razbojnika, gdje ih sve, osim Barbara, pobila vojska. On je potom otišao na misu gdje ga je obasjalo neko svjetlo te je spoznao je da je na krivom putu i krstio se“, veli župnik Jelenić te nastavlja: „Barbar je bio divljak, kretao se po šumi gdje su ga ubili lovci. Tako je prolio krv za nečasni život, no on je izuzetan primjer pokajanja“, rekao je župnik Jelenić.

„Ovaj vikend zasigurno ćemo biti u vrhu svjetske pažnje, svečana predaja relikvija je povijesni ekumenski čin, a bit će to jedinstvena prilika da se vide relikvije koje će za vrijeme mise bit izložene“, zaključio je župnik Marijan Jelenić. (Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa