HDZ Puljštine: Umjesto tsunamija investicija, Vlada je tsunamijem rastjerala investitore

0
Zrinko Kajfeš
Zrinko Kajfeš

Zakon o strateškim investicijama koji ide u saborsku proceduru bio je tema tiskovne konferencije koju su 31. siječnja u Puli održali predsjednici Općinskih organizacija HDZ-a s područja Puljštine, predsjednik OO HDZ-a Fažane Marinko Gazić, predsjednik OO HDZ-a Medulin Edi Čalić, predsjednik OO HDZ-a Ližnjan Pavao Gaborović te predsjednik GO HDZ-a Pule Zrinko Kajfeš.

Prema njihovom mišljenju, Zakon o strateškim ulaganjima nastao je kao posljedica neuspjele politike Kukukuriku vlade u pogledu privlačenja i poticanja investicija. Činjenica koja pokazuje nespješnost Kukuriku vlade je 425 milijuna eura ulaganja u prošloj godini, što je za deset puta manje nego primjerice 2008. i gotovo tri puta manje nego 2011. godine.

Iako je Vlada najavljivala tsunami ulaganja, upravo je ona ta koja je svojom nekonzistentnom poreznom politikom, odnosno poreznom represijom sve investitore, kao tsunami otjerala kako strane ulagače, tako i domaće poduzetnike, naglasili su HDZ-ovci. Dodali su i kako Vlada ovim Zakonom nastoji nadoknaditi svoju neučinkovitost na štetu nacionalnog bogatstva i resursa, jer šume, vode i priobalje su posljednja linija obrane Hrvatske.

Investicijski ciklus odnosno najavljivani tsunami investicija koji je izostao, Kukuriku vlada pokušava nadoknaditi prodajom nacionalnog blaga, kojeg namjerava ozakoniti ovim zakonom, ističu dalje u HDZ-u. Kao dokaz svojih tvrdnji ističu Članak 18. navedenog Zakona kojim se omogućava oduzimanje privatnog zemljišta ukoliko se utvrdi da je predmetno zemljište važno za realizaciju strateškog investicijskog projekta. Problem vide u tome što nisu definirani zaštitni mehanizmi, a bez jasno definiranih  kriterija dopušta se nekome da odlučuje po vlastitoj savjesti.

Treba priznati da se takve odluke mogu donositi samo uz jasno definirane kriterije, smatraju HDZ-ovci, te dodaju kako Vlada takvim zakonom pokazuje da je spremna na skidanje hlača i gaća, kako bi prikrila svoju neuspješnu politiku. Osim toga, Člankom 31. ovog Zakona derogira se 134. članak Ustava, jer se javni aktovi lokalne uprave, kao što je prostorni plan ili  detaljni plan uređenja, zamjenjuju upravnim postupkom koje donosi tijelo izvršne vlasti Republike Hrvatske.

Od brojnih nedostataka koji se vežu uz prijedlog Zakona o strateškim investicijama, predsjednici OO  HDZ-a Puljštine, naglasili su samo tri najveće nelogičnosti i nedostataka. Naime, prema njihovim riječima on je podloga za manipulacije i samovoljne odluke, bez mehanizama kontrole i zaštite, koji su neophodni u cilju zaštite i očuvanja  prostora i dobara, diskriminira male i srednje poduzetnike i ulagače, a treći nedostatak je nespremnost Vlade na dijalog i javnu raspravu, ne samo sa strankama, nego prvenstveno s građanima i stručnom javnošću, kao i nespremnost na sugestije iz lokalnih zajednica. (D.B.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa