Istražili smo: Kako izgledaju oglasi koji su dvojicu Istrana koštali nekoliko tisuća kuna

0
Rok za dostavu prošao, a automobil nije bio isporučen pa je 43-godišnjak događaj prijavio policiji
Rok za dostavu prošao, a automobil nije bio isporučen pa je 43-godišnjak događaj prijavio policiji

Pulska je policija 24. siječnja zaprimila prijavu 43-godišnjaka iz Pule da je prevaren prilikom kupnje automobila. Naime, kako navode iz PU istarske, muškarac je početkom ove godine putem internetskog oglasnika pronašao povoljnu ponudu za kupnju osobnog automobila iz Velike Britanije te je, nakon što je stupila s njim u kontakt nepoznata prijevoznička tvrtka iz Londona, uplatio na njihov račun više tisuća kuna. S obzirom da je rok za dostavu prošao, a automobil još uvijek nije bio isporučen, muškarac je, shvativši da je prevaren, događaj prijavio policiji.

Vozila s malom kilometražom, u dobrom stanju i po znatno nižoj cijeni od ostalih

Policija je stoga upozorila građane da obrate pažnju jer se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi, čiji je cilj prijevara kupaca. Kako su naveli iz PU istarske najčešće se radi o nekoliko godina starim automobilima, popularnim modelima s malom kilometražom, koji su u dobrom stanju, no prodaju se po cijeni koja je znatno niža od cijena ostalih automobila u istoj kategoriji.

Prevaranti također često navode da zbog financijskih, obiteljskih ili različitih objektivnih razloga moraju što prije prodati automobil te da im je to isplativije u inozemstvu nego u njihovoj zemlji. Policija je stoga upozorila građane da kod takvih oglasa budu oprezni te da pripaze kako ne bi postali žrtvama kaznenih djela.

Primjer primamljivog oglasa
Primjer primamljivog oglasa
Peugeot 308 1.6 HDi za 5 tisuća eura?

Pošto je u Istri već ranije bilo sličnih slučajeva prevarenih građana, krenuli smo putem oglasnika u potragu za povoljnim automobilom. Pretraživanjem oglasnika naišli smo nekoliko primjera takvih oglasa no odabrali smo jednog čiji je prodavač odabrao Istarsku županiju kao područje na kojem se nalazi.

Radilo se o Peugeotu 308 1.6 HDi koji se u oglasniku prodavao za nešto više od pet tisuća eura. U podacima o prodavaču, naravno, nije postojao kontakt telefon kao što je to slučaj s ostalim "normalnim oglasima", već se komunikacija odvija isključivo putem e-maila. Na naš interes odgovor je stigao u kratkom roku:

"Automobil je u savršenom stanju. Kupio sam automobil iz Hrvatske, jer sam radio sve do prije 2 tjedna i morala sam se vratiti kući u Sheffield, England. Kada sam pokušao da ga registrirajte se ovdje shvatio sam da je cijena preskupa pa sam prisiljen prodati ga i kupiti jedan drugi već registriran ovdje. Auto je registriran u Hrvatskoj i imaju hrvatski broj ploča. Ako nemate mogućnost da pokupite to onda ću rado organizirati utovar i ja podržat će sve troškove dostave. Ja mogu dogovoriti isporuku na svoju zemlju i da ćete imati 5 dana inspekcijski razdoblje dok se ne odlučite na kupnju ili ne. Slobodno me e-mail ako imate bilo kakvih pitanja uopće. Hvala!", glasio je odgovor na naš upit o stanju automobila.

Cilj našeg interesa bio je ovaj Peugeot
Cilj našeg interesa bio je ovaj Peugeot
Auto stiže iz Engleske s ugovorom, računom i ključevima

U slijedećem e-mailu zatražili smo od prodavača da pošalje fotografije automobila, i da nam objasni a koji način će automobil biti prevezen u Hrvatsku. Nakon detaljnog objašnjenja na engleskom jeziku, prevedenog pomoću Google translatea, zatraženo je da pošaljemo osobne podatke no tada smo prekinuli daljnju komunikaciju.

Naime prodavač je naveo kako će plaćanje biti izvršeno putem tvrtke koja vrši transport koju će on platiti, a dostava će biti izvršena na kućnu adresu. Dostavljač bi, naime, trebao donijeti dokumente i rezervne ključeve te već potpisan ugovor i već račun s napomenom kako postoji period inspekcije u kojem automobil možemo pregledati i u slučaju nedostataka odustati od kupnje.

Ono što je bitno napomenuti, i skrenuti pozornost građanima kako ne bi nasjeli na prevare je izgled oglasa iza kojih se kriju prevaranti. Naime, osim već spomenute činjenice da nedostaje telefonski kontakt i da su cijene automobila izuzetno povoljne, na fotografijama su najčešće prekrivene registarske tablice. Također, priča o preseljenju, kao u našem slučaju, jedan je od tipičnih uvjerljivih razloga prodaje automobila.

I iako u početku priča izgleda kao savršena prilika za povoljnu kupnju relativno novog automobila, na kraju očito završava kao noćna mora prevarenog kupca, koji ostane bez novca i bez automobila. (Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa