Turističke investicije u 2013. dvostruko veće nego lani: Istra ulaže najviše

0
Ministar turizma Veljko Ostojić predstavio je planove suradnje s HBOR-om
Ministar turizma Veljko Ostojić predstavio je planove suradnje s HBOR-om

"Očigledno je da su uvjeti financiranja koje smo dogovorili s HBOR-om investicijski atraktivni, da su kreditne linije s ovakvim kamatnim stopama i ovakvom ročnošću nešto što treba hrvatskom turizmu", rekao je ministar turizma Veljko Ostojić, predstavljajući planove suradnje s HBOR-om, piše tportal.

Naglasio je da su i u ovoj godini s HBOR-om dogovoreni posebni kreditni uvjeti s kamatama 2, 3 i 5 posto, a za razliku od lani kada su pristup povoljnim kreditima imali samo veliki poduzetnici, u ovoj godini u pripremi je i kreditna linija za male i srednje poduzetnike pod jednako povoljnim uvjetima.

Vodećih 25 turističkih tvrtki u ovoj godini investirat će gotovo 2 milijarde kuna što je 124 posto više nego lani, a 234 posto više nego 2011. godine. Zajedno s ulaganjima javnog sektora koja se procjenjuju na 200 milijuna kuna i ostalim manjim privatnim ulaganjima od 400 milijuna kuna, ukupne investicije turističkog sektora trebale bi u ovoj godini dosegnuti razinu od 2,6 milijardi kuna.

Najveću investiciju, vrijednu 388 milijuna kuna, poduzet će Anđelko Leko, čije tvrtke HUP Zagreb i Hoteli Dubrovačka rivijera planiraju gradnju novih hotela Mlini i Orlando, rekonstrukciju hotela Astarea te uređenje zagrebačkog Hotela Sheraton.

U investicijama će prednjačiti Istarska županija u kojoj značajna ulaganja planiraju Istraturist (261 milijun kuna), Maistra (240 milijuna kuna) i Arenaturist (190 milijuna kuna). Među jadranskim županijama, najmanje će se ulagati u Splitsko-dalmatinskoj u kojoj se očekuju investicije od svega 25,4 milijuna kuna, piše tportal.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa