Županija prepustila državi osnivačka prava i dugove pulske bolnice

0
Županija nema novaca za sanaciju pulske bolnice
Županija nema novaca za sanaciju pulske bolnice

"Ukoliko ne bi bila donesena odluka kojom se osnivačka prava pulske bolnice prenose na Vladu, čime se prenosi i obveza saniranja duga, sanacija bi postala teret Istarske županije, koja za takav zahvat nema novaca", pojasnio je župan Ivan Jakovčić na Skupštini Istarske županije, 28. siječnja, prilikom izglasavanja Odluku o pozivanju Vlade Republike Hrvatske na provođenje sanacije Opće bolnice Pula.

Odlukom, koja je prihvaćena većinom glasova vijećnika, Istarska županija odriče se osnivačkih prava nad Općom bolnicom Pula tijekom provedbe sanacije i dvije godine nakon odluke o završetku sanacije koju donosi Vlada RH.

Jakovčić je napomenuo kako je razlog duga, dugogodišnje zakidanje u financiranju Opće bolnice Pula prema kvotama i limitima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a Istarska županija kao osnivač Opće bolnice Pula nije u mogućnosti pokriti gubitke nastale zbog dugogodišnjih neodgovarajuće utvrđenih limita.

"Donošenje ovakvih odluka dogovoreno je na sastanku Hrvatske zajednice županija te iako nema pismenih jamstava da će se sanacije bolnica provesti, ministar zdravlja je obećao kako u slučaju pulske Opće bolnice neće biti ukidanja odjela niti smanjivanja standarda zdravstvenih usluga", naglasio je Jakovčić i dodao kako je ministar dao jamstvo da zbog sanacije sadašnje pulske bolnice neće biti stopiran projekt izgradnje nove pulske bolnice, bez čega sanacija ne bi bila uspješna jer na iznos duga bitno utječe i rad na dvije lokacije.

U raspravi o pulskoj bolnici, Marino Roce (HDZ-HSS) je zakon zbog kojeg se donosi ova odluka ocijenio politikantskim, dok su ostali oporbeni vijećnici zahtijevali da uz odluku bude predočen i plan sanacije bolnice. (D.T.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa