Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u šest godina sufinancirala stotinjak projekata

0
Kristina Bulešić Stanojević
Kristina Bulešić Stanojević

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije djeluje od 2006. godine i od tad je polučila izuzetno dobre rezultate. Zaklada je neprofitna organizacija koja promiče međunarodnu suradnju, filantropiju, volonterstvo i cjelokupan razvoj demokratskog društva, sve u duhu poboljšanja i unaprjeđenja života u lokalnoj zajednici.

O njezinu radu i brojnim projektima, planovima i rezultatima, razgovarali smo s upraviteljicom i idejnom začetnicom Zaklade, Kristinom Bulešić Stanojević u Puli.

„Od 2006. godine do danas, vidi se doista velik pomak u razvoju civilnog društva na području Istarske županije. Naravno, tu ima još dosta prostora i mislim da bi civilni sektor trebao dobiti jedan malo veći značaj. Cijela ta priča oko volonterstva, filantropije, umrežavanja i partnerstva o kojoj, zapravo, pričamo već šest godina, trebala bi se dignuti na jedan veći nivo“, kaže Bulešić Stanojević.

Bulešić Stanojević: Ostvarilo se puno, puno više nego 15 tisuća kuna dobivenih putem natječaja

Ipak, kao dobar primjer rada Zaklade i njezinog značaja na području civilnoga društva navodi da se 2007. godine kada su krenuli s raspisivanjem natječaja, na pojedini natječaj javljalo tri do pet organizacija. No već sljedeće godine je ta je brojka bila 30 do 50, a od onda ta brojka raste.

„Ono što smo u komunikaciji s tim organizacijama saznali, jest da naši natječaji birokratizirani i komplicirani i da je dosta zahtjevno sjesti i napisati nekoliko stranica te da zbog nekih 15 do 20 tisuća kuna možda nije vrijedno izdvojiti toliko vremena i uložiti toliko truda. Srećom, ta se svijest promijenila te su se mnogi uvjerili da s 15, 20 tisuća kuna koje se podijeli pojedinoj inicijativi, može se jako puno napraviti“, rekla nam je Bulešić Stanojević.

U dosadašnjih preko sto projekata koje je Zaklada sufinancirala, može se reći da najveći dio otpada upravo na te male inicijative. To su natječaji za građanske inicijative koje je Zaklada jednom ili dvaput godišnje raspisivala i tu se, prolaskom na natječaju, maksimalno moglo dobiti 13 do 15 tisuća kuna. „Na te su se natječaje javljale udruge, mjesni odbori, vrtići i škole, a kao konačni rezultati tih inicijativa, bilo je uređenje dječjih igrališta, biciklističkih staza, održavanje raznih edukacija… ostvarilo se puno, puno više nego 15 tisuća kuna dobivenih putem natječaja“, rekla je Bulešić Stanojević.

Možda se u konačnici čak više ostvari s malim, nego s velikim iznosom novca

Upraviteljica Zaklade smatra kako je upravo to ljepota tih natječaja - oni potiču umrežavanje i volonterstvo, jer je veći dio rada na određenoj inicijativi odrađen volonterski. „Mještani pojedinog mjesnog odbora bi se javili i uključili u inicijativu, no to im je bio samo poticaj, tih dobivenih 13 tisuća kuna“, pojašnjava i dodaje kako je u cijeloj toj priči fascinira što svi pričaju o nekim velikim brojkama i milijunskim projektima, a onda kad se „spusti“ u neku općinu ili manji grad, uvjeri se što se sve napravi i sa puno manjim iznosom.

„Zapitate se onda ako se takvo što ostvarilo s malim iznosom, što je onda tek moguće napraviti s milijunskim iznosima. Možda se u konačnici čak više ostvari s malim, nego s velikim iznosom novca“, priča Bulešić Stanojević o svom iskustvu u radu s organizacijama civilnog društva i malim inicijativama.

Ove godine Zaklada nastavlja s natječajem Mali projekt za bolje sutra, koji je sličan već spomenutom. „Riječ je o natječaju koji se raspisuje iz fonda gradova i općina - projekt Zaklade u suradnji s gradovima i općinama. Za sad imamo 17 članica, veći naglasak je na gradove, 9 od 10 gradova je u fondu i osam općina, a pozivam i ostale da se uključe. Radi se o malim iznosima koji oni uplaćuju u taj fond, općine minimalno 10 tisuća i gradovi 20 tisuća kuna, a kad se skupi određeni iznos, mi raspisujemo natječaj za organizaciju civilnog društva iz tog mjesta“, veli Bulešić Stanojević i dodaje kako se tu mogu javiti vrtići, škole, mjesni odbori i udruge.

Radi se po principu da tko god se javi, mora učiniti nešto za svoju lokalnu zajednicu. „Projekt se provodi u mjestu u kojem je kandidiran i na taj način mi ulažemo energiju i novac u rad lokalne zajednice“, kaže Bulešić Stanojević i napominje kako projekt  ide dalje. „Osmišljen je na način da većina stvari ide kroz natječaje, a drugi dio projekta odnosi se na to da mi onda u suradnji s općinama dogovaramo neke oblike suradnje za kandidiranje za EU fondove. Tako da općine koje su unutra, u fondu, dobivaju i neke druge oblike usluga“, veli i dodaje kako gradovi ipak imaju malo veći kapacitet pa im u tom kontekstu ne treba velika pomoć. „Mi se kao nositelji možemo javljati na puno natječaja, što oni možda ne mogu, ali onda idemo u neki natječaj, kao partneri, pa zajednički realiziramo neke projekte koji su od važnosti za taj period, u određenoj zajednici“, rekla nam je Bulešić Stanojević.

Ove godine Info dani o radu Zaklade i natječajima

Istaknula je i natječaj iz filantropskog fonda i projekt Filantropski fond, prijatelj Istre, gdje su im za sad partneri Bina Istra i Diopter. „Jednom godišnje raspisujemo natječaj za tri područja, volonterstvo, partnerstvo i područje filantropije. Za volonterizam i partnerstvo smo imali vrlo kvalitetne prijave, a s područja filantropije njih znatno manje. Tako da smo ove godine odlučili promovirati filantropiju i na neki način buditi svijest o njenoj važnosti i vrijednosti“, rekla je Bulešić Stanojević.

„Filantropija nije samo ono kada imaš puno novaca pa ga dijeliš, već se može promovirati u raznim oblicima. Stoga ćemo raditi s vrtićima kako bi već odmalena svojim sugrađanima usadili svijest o tome i na neki način stvorili male filantrope. Napravit ćemo i istraživanje u poslovnom  svijetu da vidimo kako pojedine firme i poduzetnici na to gledaju i da doznamo koji je njihovo iskustvo u tome“, kazala je Bulešić Stanojević na kraju.

O ostalim projektima i natječajima Zaklade možete doznati na njihovoj web stranici www.civilnodrustvo-istra.hr a kao i prošle godine, Zaklada će i ove godine organizirati Info dane na kojima zainteresirani mogu doznati sve bitno za rad Zaklade, natječaje i ostalo. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa