SDSS će podržati Grbina: Srbi i ostale manjine u Puli zapostavljeni u odnosu na Talijane

0
Peđa Grbin: Sve manjinske zajednice ne dobivaju dovoljno sredstava za svoj rad
Peđa Grbin: Sve manjinske zajednice ne dobivaju dovoljno sredstava za svoj rad

„U Gradu Puli više od 17.000 naših sugrađana, odnosno gotovo 30 posto stanovništva ne pripada većinskom narodu. Već zbog toga pitanju odnosa prema nacionalnim manjinama i pitanju zaštite njihovih prava moramo posvetiti posebnu pozornost“, rekao je Peđa Grbin, kandidat SDP-a, HSU-a i SDSS-a za gradonačelnika Pule na konferenciji za medije održanoj 26. siječnja.

Konferenciji posvećenoj odnosu prema nacionalnim manjinama u Gradu Puli pored Grbina još su prisustvovali Radovan Cvek iz HSU-a i Miloš Bajić, predsjednik SDSS-a Pule.

Grbin je rekao kako nije sporno da je Grad Pula i do sada pokazivao visoki stupanj osjetljivosti prema pitanju zaštite prava manjinskih naroda, međutim, to po njegovom mišljenju nije dovoljno.

"Naš cilj je da suživot, convivenza o kojoj toliko govorimo, zaživi i u stvarnosti, a ne samo na papiru"

„Kako iz razloga što je zaštita prvenstveno bila usmjerena na jednu manjinsku zajednicu, uz ipak primjetnu dozu zapostavljanja drugih zajednica, tako i iz razloga što sve manjinske zajednice, naprosto, nisu dobivale dovoljno sredstava za svoj rad“, pojasnio je Grbin i obećao da će, ako oni dobiju na izborima, svoj odnos prema manjinskim zajednicama graditi na dosljednoj primjeni zaštite ravnopravnosti i jednakosti svih građanki i građana, bez obzira na vjeru, rasu, spol, naciju..., zatim dosljednoj i potpunoj primjeni odredaba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina; pravu nacionalnih zajednica da njeguju i slobodno izražavaju svoja nacionalna obilježja: jezik, običaje, kulturu i drugo, kao i o pravu nacionalnih manjina na odgoj i obrazovanje na njihovom jeziku; posebnoj zaštiti talijanske nacionalne manjine i njene autohtonosti na području Pule i Istre; povećanju sredstava za rad manjinskih društava i zajednica, jer su ta sredstva u dosadašnjem iznosu od oko 1/1000 dijela gradskog proračuna apsolutno nedostatna te ravnomjernijoj raspodjeli tih sredstava među zajednicama.

„Tek primjenom navedenih principa Pula će doista postati ono što godinama tvrdimo da je: grad s ravnopravnom šansom za uspjeh svih Puležana, odnosno, grad svih naših sugrađana, otvoren prema svima i otvoren za sve! Naš cilj je da suživot, convivenza o kojoj toliko govorimo, zaživi i u stvarnosti, a ne samo na papiru“, rekao je Peđa Grbin, kandidat za gradonačelnika Pule.

Pulski ogranak Samostalne demokratske srpske stranke ovime je i službeno pristupio koaliciji sa SDP-om i HSU-u na izborima u Puli. Miloš Bajić, predsjednik SDSS-a Pule je tom prigodom izjavio da su nezadovoljni dosadašnjim neprovođenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području Pule, te izdvajanjem od 33.000 kuna godišnje za rad srpskih manjinskih društava i zajednica.

Talijanima iz proračuna 180.000, a Srbima 33.000 kuna  

Naime, iz pulskog gradskog proračuna je za aktivnosti nacionalnih zajednica i manjina 2011. godine utrošeno oko 280.000 kuna

U proračunu za ovu godinu za tu je svrhu izdvojeno 337.000 kuna, od čega za Zajednicu Talijana Pula 180.000 kn, Zajednicu Srba u Istri 20.000 kn, Udrugu Roma Istre Pula 11.000 kn, Slovensko kulturno društvo Istra Pula 20.000 kn, Mađarsko kulturno društvo Moricz Zsigmund 10.000 kn, Demokratsku zajednicu Mađara Hrvatske - Udrugu za Istru 10.000 kn, Makedonsko-istarsko društvo IŽ Sveti Kiril i Metodoij 11.000 kuna, Udruzi kreativnih Roma Istre 8.000 kn, Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre 20.000 kn, Zajednici Crnogoraca Pula 12.000 kn, Srpskom kulturnom društvu Istre Nikola Tesla 13.000 kn, Zajednicu građana albanske nacionalne manjine Grada Pule 11.000 kn i Makedonskom kulturnom forumu 11.000 kuna. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa