U Bruxellesu održana manifestacija Istrian Day

0
Istrian day
Istrian day

Pod pokroviteljstvom Istarske županije, Talijanske unije - Rijeka, Turističke zajednice Istarske županije, Udruge proizvođača istarskog pršuta i talijanske Regije Veneto u četvrtak, 24. siječnja 2013. godine, održana je manifestacija “Istrian day/Istarski dan” kao dio niza manifestacija “Open days/Otvoreni dani – Europski tjedan regija i gradova” and “Open doors days/Dani otvorenih vrata europskih institucija” koji se već tradicionalno organiziraju u Bruxellesu.

Ovogodišnji “Istrian day/Istarski dan” označio je službeni susret Pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije, Oriana Otočana sa Veleposlanikom Misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, Vladimirom Drobnjakom. Tema susreta odnosila se na jačanje odnosa i međusobnu suradnju Misije i predstavništva Istarske županije u Bruxellesu te razmatranje uloga hrvatskih regija pri pristupanju Europskoj uniji. Predstavljen je rad Istarske županije na području međunarodne suradnje, europskih programa i dosadašnje realizacije projekata.

Razgovaralo se o budućem programu prekogranične suradnje Hrvatske i Italije, procesu stvaranja Jadransko - jonske makroregije, završetku pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i razvojnim mogućnostima za buduće korištenje sredstava iz strukturnih fondova. Veleposlanik Drobnjak izrazio je otvorenost za suradnju i podršku radu predstavništvu Istarske županije u Bruxellesu.

U sklopu manifestacije “Istrian day/Istarski dan” po drugi put je javnosti otvorena umjetnička izložba “Statica#2” triju umjetnika, Luke Stojnića, Matije Debeljuha te Giuseppea Dall' Archea, a za čije se predstavljanje pobrinula kustosica Branka Benčić. Izložba je postavljena u suradnji Istarske županije i Regije Veneto u prostorijama Ureda Istarske županije u Bruxellesu i bit će otvorena za javnost do 08. veljače 2013. godine.

Ovogodišnji “Istrian day/Istarski dan” otvorio je pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju Istarske županije Oriano Otočan, pozdravivši sve prisutne, među kojima predstavnike europskih institucija, Europskog parlamenta, Europske komisije, Vijeća europe te Odbora regija, počasnog konzula Antwerpena, Carla Tiribellia i ostale zaželjevši svima dobrodošlicu. Gostima se obratio i zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja, Marino Budicin.

U duhu misije i svrhe Predstavništva Istarske županije manifestaciju je označio i susret sa iseljenicima Istarske županije u Belgiji, u cilju jačanja suradnje s Istarskom županijom, ali i boljeg protoka informacija.

Na “Istrian day/Istarskom danu” mogao se kušati istarski pršut - prvi hrvatski proizvod koji je dobio oznaku izvornosti i zatražio jednaku oznaku i na europskoj razini, zatim istarska vina koja se već nalaze na europskom tržištu te ostali tradicionalni istarski proizvodi.

Gostima je ukratko predstavljen novi projekt SEED - „Speeding Every European Digital“ kojeg provodi Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije. Cilj projekta SEED je poboljšati i razviti elektroničke e-Governance usluge i oglašavanje vijesti Istarske županije i drugih javnih institucija, kako bi građanima bile dostupnije informacije iz više izvora na jednom mjestu. U sklopu provedbe projekta info kioska, na 6 lokacija, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Domu umirovljenika Pula, Općoj bolnica Pula, Tržnici Pula, Sveučilištu „Jurja Dobrile“ u Puli te Spomen Domu u Pazinu bit će postavljeni LCD ekrani, na kojima će se emitirati vijesti. Projekt je financiran od strane Europske komisije, putem Opće uprave za informacijsko društvo i medije DG Information Society and Media, kroz europski program ICT PSP - Information and Communications Technologies (ICT) Policy Support Programme. Ukupna vrijednost projekta je 5,12 milijuna eura, a vrijednost za Istarsku županiju je u visini 273.670,00 eura, priopćeno je iz Kabineta župana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa