HDZ: Milanović ucjenjuje Istru gradnjom nove bolnice

0
Ivica Butorac, Marino Roce i Zrinko Kajfeš
Ivica Butorac, Marino Roce i Zrinko Kajfeš

„Opća bolnica Pula klasični je primjer kako su građani Istre postali taoci i žrtve sukoba između koalicijskih partnera u Kukuriku koaliciji. Jedina konstanta tog koalicijskog partnerstva je neprincipijelnost čiji je rezultat opstrukcija važnog projekta kao što je bolnica“, izjavio je predsjednik pulskog ogranka HDZ-a, Zrinko Kajfeš, 22. siječnja u Puli.

„Nesuvislo je vezivanje gradnje bolnice sa sanacijom na čemu sad inzistira Milanović. Što je čekao godinu dana? Toliko je, naime, imao vremena izdati jamstvo za gradnju nove bolnice“, rekao je Kajfeš i istaknuo kako je prema Kajinovim riječima jamstvo već spremno i očito se čekao Zakon o sanaciji javnih ustanova kako bi ih se moglo ucjenjivati.

Kajfeš smatra kako jedno s drugim nema veze, osim u Milanovićevoj odluci da se stopira gradnja bolnice. „Pulska bolnica je bila samo predizborni prioritet, a sada su očito zagrebačke bolnice zaokupile pažnju ministra zdravlja. Tek sad je vidljivo koliko je Plan 21 bio plan obmane“, rekao je.

Mišljenja je kako se dogodilo upravo ono na što je HDZ upozoravao - Ministarstvo i Županija nisu našli zajednički jezik i doveli su bolnicu u bezizlaznu situaciju.

„Takva situacija je posljedica lošeg upravljanja tom bolnicom dugi niz godina, a na vlasti su zajedno bili, IDS i SDP kako u Puli, tako i u Istri“, podsjetio je i izjavio kako je tragikomično da izlaz iz ove situacije nude akteri koji su je, smatra, u tu situaciju i doveli, pojedinci koji nisu ništa poduzimali kad se ukazivalo na netransparentno poslovanje bolnice. „Tada su podržavali Upravno vijeće, Nadzorni odbor i rukovodstvo bolnice“, naglasio je Kajfeš.

Roce: Ministar zdravlja je više poput ministra kulture, jer se ponaša kao da je završio kazališnu akademiju

„U ovom trenutku treba inzistirati na gradnji nove bolnice, bez ikakvih uvjeta, jer to građani Istre zaslužuju, a ne politička prepucavanja koja su upravo politika kakvu vodi Milanović“, zaključio je.

Marino Roce, predsjednik županijskog HDZ-a, dodao je da su prioritet bolnice kadar na kojem treba raditi, a ne nova zgrada. „A to što IDS i SDP prozivaju jedni druge je degutantno jer su skupa u Kukuriku koaliciji. Nova bolnica u Puli osim za pacijente, bitna je i za napredak gospodarstva i građevinarstvo koje je na čekanju, a njihovim zapošljavanjem bi se Vladi vratio novac“, rekao je Roce i izjavio kako se u pulskoj bolnici posluje neracionalno, a svojedobno su se ondje, rekao je, „zbrinjavali“ bivši politički kadrovi.

„Prvo se mora ustanoviti zašto je uopće bolnica u Puli u ovako teškoj situaciji, a ministar zdravlja je više poput ministra kulture jer se ponaša kao da je završio kazališnu akademiju, dok je dug u zdravstvu povećao za tri milijarde kuna“, izjavio je Roce.    

I tajnik pulskog HDZ-a Ivica Butorac složio se da se namjerno stopira gradnja bolnice, a neslaganja oko njezine sanacije između IDS-a i SDP-a smatra „borbom nekadašnjih starih pajdaša za politički plijen“.

„Međutim, ni Kajin i Grbin, ni Miletić i Drandić ne pokazuju obzira prema građanima. Da imaju imalo političke odgovornosti ne bi obmanjivali javnost stalnim prebacivanjem krivnje“, izjavio je i kazao kako nije istina da se bolnica zakida limitom HZZO-a. pulska bolnica, veli, ne može ostvariti efikasnost unutar prosječnog trajanja liječenja za pojedinu dijagnozu, pa se događa da pacijenti ostaju u bolnici dulje nego je predviđeno, a to povećava troškove.

Istaknuo je kako je bolnica neučinkovita i za to optužio njezinu upravu i liječnike te dodao da nije krivnja na HDZ-u, sadašnjoj Vladi i Zagrebu. Na kraju je zaključio kako je Županija, kao osnivač pulske Opće bolnice, sukrivac jer smatra da već 15 godina tolerira takav način poslovanja i gomilanje dugova. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa