Miletić: Bolnica u Puli ne bi smjela biti predmet izborne trgovine

0
Boris Miletić i Valerio Drandić
Boris Miletić i Valerio Drandić

Predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice Pula Valerio Drandić i potpredsjednik IDS-a Boris Miletić na konferenciji za medije 21. siječnja razjasnili su prilike vezane uz sanaciju pulske Opće bolnice o kojoj se proteklih dana mnogo govori, a kako su istaknuli, iznose brojne neistine.

„Želimo naglasiti da ne smatramo sadašnju Vladu krivom za dugove bolnice u Puli. Ne smatramo ni sebe krivima za to što bolnica u tekućem poslovanju ne uspijeva podmiriti sve svoje obaveze“, izjavio je Drandić te kazao kako se tvrdnjom da je za gubitke krivo Upravno vijeće bolnice abolira sve one koji su 15 godina sistematski zakidali pulsku bolnicu i nisu osiguravali sredstva, koja su joj temeljem kriterija o proračunu po broju kreveta pripadala.

Istovremeno, naglasio je Drandić, bolnice toga tipa, primjerice ona u Zadru ili Dubrovniku koje su otprilike veličine kao pulska, od 1998. godine dobivale su 68 milijuna kuna više od pulske. Uz to, veli Drandić, pulska bolnica ima najotpisaniju opremu od svih županijskih bolnica, a ona prelazi 75 posto otpisanosti.

„Iako ne smatramo Vladu krivom, ona pomalo postaje sukrivac jer nam je od početnih 16,1 milijun kuna limita, danas dala svega 15,1 što samo još dodatno povećava gubitke bolnice“, naglasio je i kazao kako bi bolnica s tim sredstvima već 20-og u mjesecu zatvorila svoja vrata jer do tada potroši mjesečni limit.

Svjesni su u bolnici da je sanacija neophodna i da Županija za to nema novaca: „Sretni smo što je država spremna to učiniti. No, dala su nam se upravljačka prava, a besmisleno je da istovremeno nismo dobili ni novac, niti ikakva druga prava. Bilo bi zato i logično da onaj koji ima sva prava bude i osnivač“, izjavio je Drandić.

Ipak, izrazio je bojazan da i država, s obzirom na loše financijsko stanje, posebice u zdravstvu, ne dovede do drastičnog smanjivanja standarda i usluga pulske bolnice, a moglo bi, boji se Drandić, doći i do ukidanja odjela.

„Ako se prava prenesu na državu, nadam se da u kontekstu nove bolnice neće biti posljedica i da će njena izgradnja ići po planu“, zaključio je Drandić.

Grad Pula do sada u projekt nove bolnice uložio 17 milijuna kuna

„Ako je itko grizao i radio na projektu nove bolnice u Puli, onda je to Županija, a usuđujem se reći i IDS. Grad Pula za nju je donirao zemljište i oslobodio je plaćanja komunalnih doprinosa, a samo Grad je do sad u projekt nove bolnice uložio 17 milijuna kuna“, napomenuo je Miletić.

„Kolega Grbin je osam godina u gradskoj vlasti, Kajin 20 u županijskoj. Pomalo nevjerojatno mi zvuči da se odjednom čude nad situacijom u bolnici. Bili su jako dobro upoznati sa situacijom“, dodao je i kazao kako rad na dvije lokacije doprinosi stvaranju gubitaka pulskoj bolnici.

„Jamstvo za gradnju nove bolnice se moglo dobiti prije šest mjeseci, samo da se htjelo. Ali čekali su se izbori i tek sada će se jamstvo izdati“, ogorčeno je izjavio Miletić i izjavio da ne zna kako su Kajin i Grbin pristali „trgovati zdravljem građana Istre“. „Za nas pitanje bolnice nadilazi pitanje izbora i stranke i tu bi trebao postojati konsenzus. To bi trebao biti svačiji izborni program, a ne predmet izborne trgovine“, rekao je Miletić na kraju. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa