Kajin: Istra nema alternative, pulsku bolnicu treba prepustiti državi

0
Peđa Grbin i Damir Kajin
Peđa Grbin i Damir Kajin

 „Poznavajući Jakovčića, Miletića i IDS, ja mogu samo politizirati, ali jasno je da Istarska županija nema alternative jer je 31. prosinca 2012. godine Opća bolnica Pula imala preko 170 milijuna nepodmirenih obveza, preko 100 milijuna kuna dospjelih obveza, a samo za lijekove duguje 80 milijuna kuna“, komentirao je 21. siječnja SDP-ov kandidat za župana Damir Kajin sanaciju pulske Opće bolnice i dodao kako smatra da županija treba državi prepustiti osnivačka prava i sanaciju te ustanove.

Kajin je dodao kako se u javnosti stalno povlači „dirigirana“ teza da se jamstvo još ne izdaje. „Međutim, jamstvu za gradnju nove bolnice ima prethoditi sanacija. Teško da za ovu situaciju u pulskoj bolnici možemo okriviti i prozivati aktualnu vlast kada je samo u 2012. potpisala oko 56 milijuna kuna potraživanja vjerovnicima pulske bolnice. Krivnja može biti ili na onome koji je osnivač, a to je Županija ili na ranijim Vladama“, izjavio je i izrazio mišljenje kako krivca više ni ne treba tražiti.

Prenio je riječi ministra financija Slavka Linića s kojim se jučer ujutro našao. „Jamstvo je tako reći na stolu, jamstvo sada može ići na Vladu, ali Skupština istarske županije jasno mora donijeti odluku - ili će sama sanirati bolnicu, što je nemoguće, jer je realan prihod Županije čak manji nego prihod bolnice u Puli, ili će prepustiti osnivačka prava državi. A nakon odobrenog jamstva će započeti i gradnja bolnice“, rekao je Kajin.

Sve to, smatra, može biti gotovo u narednih nekoliko mjeseci. „U protivnom, netko se poigrava s 1300 zaposlenika pulske bolnice, sa zaposlenicima u Županiji, njih 170, ali i sa nekih 500 građevinara koji će biti vraćeni na taj posao, a da ne govorim s vjerovnicima, dobavljačima i ostalima koji, ako žele, već sutra mogu blokirati pulsku bolnicu i tako dovesti u pitanje i način liječenja naših građana u toj instituciji“, rekao je i zaključio: „Želim vjerovati da će u skupštini Županije biti razumni i da neće više permanentno politizirati i na ovaj način i kroz radikalizaciju se poigravati sa zdravljem pacijenata županije istarske“.

Grbin: Dugovi se gomilaju jer se zadnjih 15 godina nije napravila neophodna reorganizacija

SDP-ov kandidat za pulskog gradonačelnika Peđa Grbin smatra kako se dugovi bolnice u Puli gomilaju jer se u zadnjih 15 godina nije napravila neophodna reorganizacija. „Limit je mali i ja bi kao Puljanin volio da je veći, ali država nema novaca i daje koliko može. Bolnica se mora pomiriti s postojećim stanjem i pratiti trend poslovanja s obzirom na financijsko stanje u državi“, rekao je Grbin. Smatra kako treba prakticirati tzv. dnevnu bolnicu i pacijente slati na liječenje kući, a za kronične bolesnike povećati broj kreveta.

„Nije istina da SDP i država marginaliziraju pulsku bolnicu i da se pacijente nastoji slati na liječenje u Rijeku. Pacijenti iz Istre se ionako samo u 62 posto slučajeva liječe u Puli, a ostali odlaze u Rijeku ili Zagreb. Pacijente treba vratiti u Pulu“, smatra Grbin i ističe kako bolnici hitno treba sanacija te će se onda krenuti i u gradnju nove pulske bolnice.

Odluka o tome hoće li Županija prepustiti sanaciju državi i dati joj osnivačko pravo donijet će se na županijskoj skupštini 28. siječnja što je, vele Kajin i Grbin, odugovlačenje jer je, kako kažu, jedina ispravna odluka sanaciju prepustiti državi, a rok za donošenje te odluke je 31. siječanj. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa