Tri razloga i jedan pokazatelj zašto je SDP teško pogriješio s Damirom Kajinom

0
Zoran Milanović i Damir Kajin (Foto: Tportal)
Zoran Milanović i Damir Kajin (Foto: Tportal)

Javna podrška SDP-a kandidaturi Damira Kajina izazvala je mnogo rasprave i medijskog interesa, čak i više od same činjenice da je donedavni zaštitni znak IDS-a odlučilo krenuti svojim putem i samostalno izaći na izbore za istarskog župana. Osim što je uvijek zanimljivo analizirati odnose između bivših partnera, slučaj IDS-a i Kajina još je interesantnijim učinila otvorena mogućnost raskola u vladajućoj koaliciji na nacionalnoj razini. I dok ova priča o Kajinu i Istri svakim danom dobiva neki novi moment, iskristalizirala su se najmanje tri razloga i jedan pokazatelj zašto je SDP povukao vrlo riskantan, za sebe čak i štetan potez, piše Politika Plus.

Razlog 1: Podcjenjivački odnos SDP-a prema koalicijskim partnerima i lokalnim ograncima

Osim što je zbog podrške Kajinu SDP posegnuo za autokratskim institutom raspuštanja lokalnih istarskih ogranaka te time pokazao svoje nedemokratsko lice i zasigurno značajno demotivirao lokalne organizacije da aktivno sudjeluju u izvedbi kampanje, SDP je svojem partneru doslovce ukrao potpredsjednika stranke i predsjednika kluba zastupnika u Hrvatskom Saboru.

Ovakav potez nedvojbeno je bio oštra poruka ne samo IDS-u, već i drugim koalicijskim partnerima. Nekorektan odnos i pokušaj uništavanja koalicijskih partnera nekad je bio strategija HDZ-a koji je na taj način, doduše zbog njihove pasivnosti, gotovo uništio HSS i HSLS. SDP-u je takvim potezom smanjio koalicijski potencijal, ali i ukupno oslabio koaliciju.

Logično pitanje koje su si usred ovog sukoba mogli postaviti HNS i HSU jest što priječi SDP da isto napravi i njima. Reagirali su različito: HSU se unatoč negodovanju pojedinih gradskih organizacija ipak priklonio Kajinu postavivši neke uvjete, dok je HNS, očekivano ipak podržao IDS-ovog Valtera Flegu i stao uz IDS s kojim dijeli relativno slične probleme unutar koalicije. Epilog ovog poteza je jednostavan; koalicija izgleda nestabilno, spekulira se o njezinom raspadu, međustranački odnosi su vjerojatno narušeni. A iscrtavanje križaljki za lokalne izbore tek su započele i sigurno će trajati još neko

Razlog 2: S Kajinom je SDP dobio nevjerodostojnog kandidata

Damir Kajin jedan je od političara koji je svoj imidž izgradio na vjernom zastupanju svojih stavova koji su ga učinili prepoznatljivim u cijeloj Hrvatskoj. No, on je ujedno primjer političara koji je takav imidž uspio dovesti u pitanje u samo godinu dana. Ovaj je proces započeo uzimanjem povlaštene saborske mirovine uz komentar da „ne želi biti jedini štupido koji to nije učinio“. Sam je sebi skočio u usta samo nekoliko dana kasnije glasujući za ukidanje tih istih povlaštenih mirovina, bez jasnog objašnjenja.

Kajin je svoju nevjerodostojnost dodatno naglasio obrazlažući zašto je napustio IDS.

„IDS vodi Istru kao mafiju, članovi IDS-a su umreženi s policijom, a razlaz s Jakovčićem započeo nakon suradnje sa Sanaderom“ neke su od kritika na račun dojučerašnjih stranačkih kolega. Ove optužbe nije izgovorio neki SDP-ov dužnosnik (što bi također bilo problematično), već upravo bliski suradnik onih na čiji račun danas sipa optužbe. Logičan zaključak, vodeći se onom „s kim si takav si“ jest da je Kajinova vjerodostojnost na vrlo niskoj razini. Po nekim tumačenjima čak je počinio i kazneno djelo jer nije prijavio, opet navodno, kršenje zakona kojeg je bio svjestan. Ne treba zaboraviti niti kako je Kajin u nekoliko navrata iz Saborskih klupa žestoko kritizirao neke poteze Milanovićeve Vlade, a problematičan je i Kajinov odnos prema TE Plomin o čijoj je izgradnji nekoliko puta mijenjao stavove.

Razlog 3: Kajinovo oružje je isključivo kritika, a isključivo negativna retorika nikad nije dobila izbore

Iako je negativna kampanja legitimna i dopuštena, činjenica je da ona nikad nije donijela izbornu pobjedu. Kajin je svoju prepoznatljivost izgradio kao IDS-ov „bombarder“, onaj koji je oštro kritizirao i napadao, dok su drugi osiguravali drugu, pozitivnu krajnost koju Kajin danas nema. Danas je baš Kajin u naslovnoj ulozi, natječe se za poziciju u izvršnoj vlasti u kojoj unatoč svojoj dugogodišnjoj karijeri nikad nije participirao, a i dalje mu je jedino oružje kritika.

Tako bez imalo dvojbe sve koji mu uskraćuju javnu potporu kritizira nazivajući ih plaćenicima, a na račun neistomišljenika iznosi vrlo negativne stavove: protivljenje njegovoj kandidaturi Foruma mladih SDP-a Istre obrazložio je trgovanjem radnim mjestima, a istarski HNS je nazvao trgovačkom strankom. Destruktivnost njegove retorike u jednom trenutku zasmetala je čak i HSU koji je svoju potporu Kajinu, unatoč protivljenju nekih svojih lokalnih organizacija uvjetovao njegovom značajnom promjenom retorike.

Kajin je gotovo istog dana zastupnika nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru Furija radina usporedio s ni više ni manje nego – Mussolinijem. Pametnom dosta.

Posljedica: Rejting Kajina stagnira i pada, a Valter Flego raste?

Iako do sada nismo imali prilike vidjeti niti jedno vjerodostojno i sigurno istraživanje rejtinga za Istru, od studenog prošle godine do danas se pojavilo nekoliko istraživanja i to uglavnom neslužbenih. Ako ćemo suditi po njima, trend je za Kajina više nego nepovoljan.

Tako je u studenom Kajin izjavio kako IDS-ovo istraživanje pokazuje da premoćno vodi (47%) ispred Valtera Flege (6%). U prosincu novi rezultati, Jutarnji list istaknuo je da je SDP-ovo vodstvo odlučilo podržati Kajina zbog navodnog istraživanja po kojem Kajin dobiva 43%, a Flego 21% potpore birača. U siječnju nove ankete. Ona navodno naručena od SDP-a, opet objavljena u Jutarnjem listu, pokazuje da Kajin dobiva 45%, a Flego 34%. Konačno, jedna službena, anketa dnevnog lista „21. stoljeće“ pokazala je da Kajin osvaja 36,1%, a Valter Flego 29%. Ako su metodologije ovih istraživanja (ako su uopće provedena) i približno slične, ona pokazuju da je rejting Kajinovog glavnog oponenta Valtera Flege rapidno narastao, za gotovo 30% u samo nekoliko mjeseci. Kajinov rejting s druge strane polako, ali sigurno pada. Ova (tek) pretpostavka još više dolazi do izražaja ako uzmemo u obzir da je Kajin jedan od najprepoznatljivijih političara u Istri, dok je pred Valterom Flegom još uvijek zadatak predstaviti se potencijalnim biračima izvan svog Buzeta, piše Politika Plus.

Konačno, treba biti iskren i reći da SDP ima potpuno pravo donositi odluke usmjerene postizanju što boljeg izbornog rezultata. Međutim, ako je namjera SDP-a zaista bila stabilizirati vlastite redove u Istri, Puli i ostalim gradovima i općinama, logičan put bio bi im profiliranje nekog kandidata iz vlastitih redova. Ovako u svojim redovima imaju tempiranu bombu. I najmanje tri problema iz ovog teksta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa