Gradanska inicijativa mladih pokreće peticiju o izgradnji TE Plomin 3

0
Tamara Nestorović
Tamara Nestorović

Za desetak dana diljem Istarske i Primorsko–goranske županije započet će potpisivanje peticije, odnosno predstavke putem koje će građani moći izraziti svoje mišljenje o izgradnji TE 3 u Plominu na ugljen. Rečeno je to na konferenciji za medije, koju je 11. siječnja održala Tamara Nestorović u ime Udruge Labin Art Express XXI. Predstavka će se potpisivati u sklopu projekata pod nazivom Gradanska inicijativa mladih za referendum o izgradnji TE Plomin 3 i Gradanski forum o izgradnji TE Plomin 3 kojeg su pokrenule Udruge Eko Kvarner i labinski Labin Art Express.

"Želimo potaknuti mlade, ali i sve ostale građane da izraze svoje mišljenje o tome žele li novu termoelektranu u svom dvorištu, kako bi se njihov glas čuo. Također, želimo i otvoriti komunikacijski kanal između građana i investitora u TE 3", rekla je Nestorović, pojasnivši kako su neki od ciljeva ovih projekata promocija i razvoj aktivnog građanstva, te poticanje sudjelovanja mladih u procesu donošenja odluka na lokanoj/područnoj razini u svrhu unapređenja ekonomske, socijalne i opće situacije u Gradu Labinu, te u četiri općine koje ga okružuju (Raša, Sv. Nedelja, Pićan, Kršan), kao i u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji generalno, kroz provedbu obrazovnih, informativnih, medijskih, kulturno-zabavnih te drugih javnih aktivnosti.

No, kao osnovne aktivnosti Građanske inicijative i Građanskog foruma, Nestorović je istaknula prikupljanje i distribuciju pravovaljanih i pravovremenih informacija. Ovim putem, pozvala je građane Istarske i Primorsko-goranske županije, koja će zasigurno trpjeti velike negativne posljedice u slučaju realizacije projekta TE 3, da pristupe prikupljanju potpisa kada im već nije omogućeno referendumsko izjašnjavanje i time izraze svoj stav.

"Lokalne i regionalne vlasti trenutno su u pregovorima s HEP-om, a većina pregovora vrši se iza zatvorenih vrata bez ikakva sudjelovanja građana pri donošenju odluka. Prema tome, građanima konstantno nedostaje konkretne informacije o tome kada, zašto, gdje i o čemu se pregovara. Civilni sektor se gotovo u potpunosti pomirio s činjenicom da će se TE 3 graditi bez obzira na njihove želje i interese", zaključila je Nestorović, ujedno naglasivši kako su im potrebni volonteri u što većem broju za pomoć oko organizacije.

Potpisivanje predstavke putem koje će se svi zainteresirani moći izjasniti o TE 3, njezinoj snazi i energentu, trajat će sto dana nakon čega će biti poslana Vladi Republike Hrvatske. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa