Podizanje razine na Butonigi za dodatnu sigurnost u vodoopskrbi

0
Župan Jakovčić posjetio je Istarski vodovod
Župan Jakovčić posjetio je Istarski vodovod

"Mogu sa zadovoljstvom reći da danas možemo objaviti građanima i privredi Istre da je problem vodoopskrbe za ovu godinu u osnovi riješen", rekao novinarima  župan Ivan Jakovčić, 3. siječnja, na postrojenju Butoniga, prilikom posjete Istarskom vodovodu.

"Ono što mi još želimo je da se kota preljeva na jezeru Butoniga digne barem za jedan metar jer se time rješava dodatnih 2 milijuna kubika vode što daje dodatno jamstvo", rekao je Jakovičić i dodao kako to u osnovi nije potrebno, ali, kako je rekao, tih nekoliko stotina tisuća kuna koje je potrebno uložiti je mali novac u odnosu na dodatnu sigurnost koju investicija pruža.

"Moja inicijativa ide u pravcu da se dodatno osiguramo, mada sa zadovoljstvom mogu reći da će vodoopskrba za ovu godinu na području Istre, zahvaljujući činjenici da su kiše padale, ali i zahvaljujući mnogim rješenjima koja su učinjena u međuvremenu, definitivno biti riješena", kazao je Jakovčić.

Dodao je, također, kako očekuje da će, ako Hrvatske vode pokažu razumijevanje za inicijativu podizanja kote, zahvat biti realiziran već u roku nekoliko mjeseci. Napomenuo je kako nema drugog gospodarstva u Hrvatskoj koje je konkurentno, osim turizma. "Mi se ne možemo igrati s time i tražimo da Hrvatske vode krenu s tim projektom", rekao je Jakovčić.

Na sastanku se razgovaralo o sigurnosti u vodoopskrbi Istre
Na sastanku se razgovaralo o sigurnosti u vodoopskrbi Istre
Vrijednost investicije beznačajna u odnosu na dodatnu sigurnost

"Inzistiramo da se svakako, građanima, koji žive na ovom području, a koji će morati, nažalost,  izgubiti dio zemlje, da se obešteti", naglasio je Jakovčić govoreći o projektu podizanja kote.

"Dakle, oko 2 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost investicije, beznačajan je novac u odnosu na dodanu sigurnost u vodoopskrbi Istre", zaključio je Jakovčić obraćanje novinarima povodom posjete Istarskom vodovodu

Laura Šuperina direktorica Istarskog vodovoda, kazala je kako bi se već kroz desetak dana količina vode u akumulaciji trebala približiti koti od 38 metara iznad mora, što, kako je rekla, daje garanciju da će vodoopskrba u ovoj godini biti sigurna i garantirana za iznimno važan turistički sektor.

"Ista je i situacija s izvorištem, izvori su od tri do pet puta bolji u odnosu na stanje koje je bilo u isto ovo vrijeme u prošloj godini", kazala je Šuperina i dodala kako uz novu investiciju Bulaž- Butoniga, koja će biti realizirana do 30 ožujka ove godine, Istarski vodovod ulazi u sezonu potpuno siguran i s dovoljnim količinama vode. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa