Bulić rezimirao sumornu 2012. i najavio izuzetno lošu 2013. godinu

0
Bruno Bulić
Bruno Bulić

„2012. godina bila je jako loša, a 2013. neće biti ništa bolja“, mišljenja je čelni čovjek Sindikata Istre i Kvarnera, Bruno Bulić koji se 28. prosinca u Puli osvrnuo na ovu godinu i dao „prognozu“ za iduću. „2012. bila je godina nadanja i obećanja s obzirom na novu vlast, no očekivanja se nisu ostvarila. Političari već po navici obmanjuju javnost, pogotovo uoči izbori i čim dođu na vlast ta obećanja zaborave“, ogorčen je Bulić.

Za loše stanje u državi - nezaposlenost, siromaštvo i opću lošu situaciju u društvu, krivi koaliciju na vlasti, a kaže da se kod nas radi po principu „obrnuti Robin Hood“. „Umjesto da se uzima od bogatih i daje siromašnima, kod nas se uzima siromašnima i daje bogatima“, veli Bulić. Kako je i prognozirao na početku godine, broj nezaposlenih u 2012. dosegao je 10.000.

Posebno lošim ističe stanje u turizmu u kojem „običan puk“ radi šest mjeseci za plaću 17 posto ispod hrvatskog prosjeka (sobarica mjesečno zaradi svega 3100 kuna netto), dok direktori turističkih poduzeća zarađuju i do 70.000 kuna netto!

„Jedna obitelj ne može živjet od primanja za samo pola godine. Radnik u turizmu za uspješno završenu sezonu dobiva nagradu od svega 150 kuna!“, istaknuo je tek neke negativne strane rada u turizmu i nastavio:

„Najgore je što stranci ovdje otvaraju hotele i zapošljavaju svoje ljude, a gdje će raditi naša djeca?!“, pita se Bulić i najavljuje kako će to biti slučaj i nakon realizacije projekta Brijuni Rivijera. „Bit će četiri hotela, u svakom 150 sezonskih radnika, no van sezone taj broj će pasti na njih 26. Stoga svakako valja kontrolirati uvoz radne snage“, veli Bulić i budućnost ne vidi u turizmu već u razvitku industrijskih zona oko Pule.

A Pula, izjavio je, kao grad stagnira. „Svi se uoči izbora rastrče po kružnim tokovima. Sumorna je to slika 2012. godine“, zaključio je.

2013. će unatoč ulaska u Europsku uniju biti puna problema koje, mišljenja je Bulić, sami moramo rješavati. Bit će to, kaže, godina socijalnih nemira i konflikata koji će biti gori nego u drugim zemljama u kojima su se događali.   

Na kraju je, ipak, medijima koji ga, veli, dobro prate, dao i malo lijepih informacija: „SIK kadrovski, financijski i po broju članova, stoji dobro“, konstatirao je Bulić. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa