Istarski vodovod 2013. godine planira 187 milijuna kuna investicija

0
Valter Flego, Laura Šuperina i Daniel Maurović
Valter Flego, Laura Šuperina i Daniel Maurović

Istarski vodovod će u slijedećoj godini krenuti s nekoliko vrlo značajnih projekata unutar svog sustava, rekla je direktorica poduzeća Laura Šuperina, na konferenciji za medije održanoj 27. prosinca, kojoj su prisustvovali predsjednik Skupštine Istarskog vodovoda i buzetski gradonačelnik Valter Flego te predsjednik Nadzornog odbora Daniel Maurović. Za slijedeću godinu Istarski vodovod planira 187 milijuna kuna investicija, i to 10 % vlastitih sredstava, a 90 % sredstava investirat će Hrvatske vode.

Inače, za investicije je u 2012. godini bilo predviđeno 57 milijuna kuna, a taj je iznos rebalansom povećan na 107 milijuna kuna. "To znači dodatne 24 zahtjevne i vrlo značajne investicije", naglasila je Šuperina. Kao najvažniju investiciju istaknula je IV. fazu spajanja izvora Bulaž s postrojenjem Butoniga te daljnje spajanje postrojenja s novim cjevovodom s kotom na jednom dijelu, što je značajno jer bi se tako sav višak vode koji se pojavi tijekom zimskih mjeseci mogao akumulirati i sačuvati za predstojeću turističku sezonu.

Taj je projekt vrijedan 20 milijuna kuna, te se mora realizirati pomoću sredstava Hrvatskih voda ili EU. Jedan od značajnih projekata je i uvođenje malih hidroelektrana na postojećim cjevovodima čime će se voda iskoristiti za proizvodnju električne energije. U slijedećoj godini predviđena je samo jedna takva mala hidroelektrana kao pilot projekt, no inače ih se može postaviti 20 i to različite veličine.

Zamjena azbestnih cijevi

"Radi se i na projektu zamjene azbestnih cijevi u sklopu kojeg je potrebno popisati sve cjevovode i pripremiti ih za projekte EU", rekla je Šuperina, dodavši kako se radi i na uređajima za tretman mulja, te kako su svi ti projekti teški od 8 do 11 milijuna kuna.

Osim toga, od 2013. godine svi bi kontrolni vodomjeri unutar sustava trebali biti pod funkcijom daljinskog očitavanja, te bi se trebalo započeti s daljinskim očitavanjem vodomjera krajnjih potrošača. Istarski vodovod trenutno ima otprilike 62 tisuće potrošnih mjesta, a planirano je da u razdoblju od 5 do 7 godina svi potrošači imaju sustav daljinskog očitavanja.

"To su naši planovi. Vrlo su ambiciozni i nadam se da će sve što je dogovoreno i rečeno od strane Hrvatskih voda biti i realizirano", dodala je Šuperina te se zahvalila Hrvatskim vodama na suradnji i podršci u svim investicijama vezanim uz sušnu 2012. godinu.

Kako izbjeći probleme s vodoopskrbom tijekom ljetnih mjeseci

Kako bi se slijedeće godine izbjegli problemi s vodoopskrbom tijekom ljetnih mjeseci, s 1. prosincem započeto je dohranjivanjem akumulacije Butoniga, pa se voda iz te akumulacije više ne koristi za sustav vodoopskrbe, već je stavljena u stanje mirovanja i čuva se za sezonu. Voda iz izvorišta Bulaž se pak koristi u cijelosti za vodoopskrbu u smislu da se njome opskrbljuje postrojenje, a kada ono ne radi voda se akumulira u jezero Butoniga. Na taj se način do kraja travnja 2013. godine, planira akumulirati dodatnih 2 milijuna kubika vode.

Valter Flego ovom je prilikom istaknuo kako Skupština, Nadzorni odbor i Uprava rade sve što je u njihovoj moći kako bi se sve velike investicije vezane za vodoopskrbu odradile i ove 2012., ali i 2013. godine. "Kao predsjednik Skupštine izuzetno sam zadovoljan svim aktivnostima koje se u tom smislu rade, ne samo za sprječavanje redukcije vode u budućnosti, već i općenito za investicije koje su u pripremi", dodao je Flego.

Predsjednik Nadzornog odbora Daniel Maurović, također se osvrnuo na ovogodišnju sušnu sezonu, kada je u čitavoj Istri proglašena mjera redukcije vode I stupnja, te naglasio kako je prijeko potrebno da se osigura svakodnevna vodoopskrba za stanovništvo, turizam i tvrtke. Prema njegovim riječima, slijedeće godine takvih problema ne bi trebalo biti ne bi trebalo biti. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa