Rupnik: Istarska županija onemogućava naše projekte

0
Josip Anton Rupnik
Josip Anton Rupnik

O tome zašto nisu uspjeli realizirati programe i tko ih je onemogućavao govorio je Josip Anton Rupnik, predsjednik stranke Zeleni 27. prosinca u Puli. „Naš program djelovanja bazirao se na zaštiti okoliša, prirode, u cilju zaštite ljudskog zdravlja, a željeli smo poticati i razvoj gospodarstva, a sve u cilju razvoja Istre“, rekao je Rupnik i ukazao na bitne smjernice kojih su se držali.

"Bili smo inicijatori razvoja eko poljoprivrednika i danas u Istri imamo preko 55 proizvođača eko hrane, ali niti jedno obiteljsko domaćinstvo koje bi se bavilo eko - agroturizmom i niti jedan eko hotel. Krivac za nerealiziran dio programa i kašnjenje u realizaciji eko proizvođača je Istarska županija“, kaže Rupnik koji ističe da uvozimo sadni materijal umjesto da ga sami proizvodimo.

Navodi kako su upravo Zeleni prvi u zemlji inicirali problematiku golf igrališta i javnost upozorili o štetnim posljedicama, zagađenja vode i izgradnje vila za prodaju što je bio presedan u svijetu. Ističe da je sušna godina dokazala kako su bili u pravu.

„Prvi u zemlji smo pokrenuli inicijativu da se državno, gradsko i općinsko zemljište ne smije prodavati, već ga je potrebno davati u zakup, pa bi se tako stjecala redovita sredstva. Kako će se rješavati problem komunalija kada se sve proda? Naravno, opet sve ide na teret građana“, smatra Rupnik.

Dotaknuo se i problematike kamenoloma za koje veli da ne donose veliku korist već, naprotiv, štetu koja se nanosi prirodi. „Na zahtjev Odbora za zaštitu okoliša Istarske županije na kojoj smo nekoliko puta tražili raspravu o toj temi, Županija je naručila studiju i platila je 18.000 kuna, a ona nije nikad došla na raspravu, niti na Skupštini, niti na Odboru“, rekao je Rupnik i naglasio da je za to kriva politika Županije.

Prije 14 godina Zeleni su pokrenuli inicijativu pročišćavanja komunalnih otpadnih voda u većim naseljima, kako bi se ta voda mogla koristiti za industrijske potrebe i navodnjavanje, a na takvim su postrojenjima predlagali proizvodnju električne energije. Rupnik postavlja pitanje zašto takav projekt nije proveden u Istri. „Krivac je Županija i njeni gradovi, prvenstveno Pula jer se želi graditi pročistač na pomorskom dobru, što je nedopustivo“, istaknuo je.

Osvrnuo se i na problematiku rješavanja komunalnih otpadnih voda za što su Zeleni još 1996. godine davali svoje prijedloge o tome kako gospodariti otpadom u Županiji. No i tu su istaknuli kako ništa nije poduzeto. „Ta se problematika aktualizirala 2006. kada je cementara u Koromačnu pokrenula inicijativu proizvodnje RDF goriva tj. MBO tehnologiju. Mi smo prvi u Istri, ali i Hrvatskoj isticali da je takva tehnologija štetna i da je korištenje takvog goriva u cementarama štetno“, istaknuo je i dodao da se troši „silni novac“ na taj projekt za što opet optužuje Županiju.

Sjetio se Rupnik i pokretanja otpora protiv izgradnje tvornice kamene vune Rockwool u Istri. „Političko vodstvo Županije krivo je za njezinu izgradnju, unatoč 6651 potpisa koje smo prethodno prikupili, za održavanje referenduma“, rekao je uz napomenu kako i predsjednik koncerna Rockwool priznaje da oko tvornice ima neugodnih mirisa te da je njih netko nagovorio da grade u Istri i to na najplodnijem zemljištu.

Na kraju se osvrnuo na izgradnju Plomina 3, obmani koja je, kazao je, počela još 2008. godine. „Tada je Skupština Istarske županije donijela odluku o izmjeni prostornog plana da energent bude plin. Ponovo smo prikupili dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma no oni nikad nije sazvan“, ogorčen je Rupnik. (Tekst i foto: Paola Albertini)    

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa