Novi udar na Istru: Elektroistra se pripaja riječkom Elektroprimorju?

0

Prema predloženom novom modelu reorganizacije HEP-ovog Operatora distribucijskog sustava (ODS) Elektroistra bi iz sadašnjeg Modela I prešla u Model II, što indirektno znači da bi bila podređena riječkom Elektroprimorju.

Na prijedlog je oštro reagirao istarski župan Ivan Jakovčić, uputivši protestno pismo potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću i ministru gospodstva Ivanu Vrdoljaku.

„Kolege gradonačelnici, načelnici i ja upoznati smo s novim prijedlogom organizacije HEP - ODS-a, koji značajno degradira djelatnost distribucije električne energije na području naše županije, zbog čega izražavamo zabrinutost. Želimo naglasiti da je Elektroistra vrlo često prednjačila u organizaciji, tehnološkim rješenjima i primjeni modernih tehnologija, te se kao takva uvijek ubrajala u napredne distribucije unutar HEP-a“, kazao je Jakovčić podsjetivši da je Elektroistra oduvijek surađivala s institutima i fakultetima, zbog čega nije bilo značajnijih promašaja, a tehnička rješenja su uglavnom bila najkvalitetnija u datom trenutku. Broj zaposlenih, posebno visoko stručnih kadrova rastao je čitavo vrijeme do početka 90-ih godina kada je bilo gotovo 900 zaposlenih, dok danas Elektroistra obavlja poslove unutar HEP grupe vjerojatno na najracionalniji mogući način, odnosno sa svega 558 zaposlenih.

Kompletna elektroenergetska mreža na području Istarske županije koja je u nadležnosti Elektroistre, potpuno je nezavisna od susjednih distribucijskih mreža, ima određena specifična tehnička rješenja što rezultira time da se unutar Elektroistre mogu samostalno rješavati svi problemi koji se pojave u distribuciji.

Upitna sigurna i redovna opskrba strujom?

„Prema novom modelu reorganizacije, Elektroistra bi bez jasnih kriterija iz Modela I prešla u Model II, koji je predviđen i odgovarajući za manja područja, što područje naše županije zasigurno nije, te bi primjena istog neminovno u budućnosti rezultirala smanjenjem broja zaposlenih, a naročito smanjenjem potrebe za visokoobrazovanim kadrovima, smanjenjem kvalitete pružanja usluga, čime se dovodi u pitanje sigurna opskrba električnom energijom, što nam je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Jakovčić.

„Budući je Istarska županija gospodarski najrazvijenija županija u Republici Hrvatskoj u kojoj djeluju najvažnije gospodarske i turističke tvrtke, a isto tako i Županija koja ostvaruje najbolje rezultate u turizmu i koja čini sve da na svom području razvije cjelogodišnji turizam, sigurna opskrba električnom energijom je preduvjet ostvarenja tog cilja.

Iz navedenih razloga, ne podržavamo novi model reorganizacije HEP-ODS-a, prema kojem bi Elektroistra iz prvog bila svrstana u drugi rang jer bi isto imalo nesagledive negativne posljedice za gospodarsku i turističku djelatnost Istre.

Stoga Vas pozivamo da objektivno sagledate iznesene argumente i da DP Elektroistru, kao četvrto po veličini distributivno područje bude, kao i do sada, organizirano po Modelu I, jer bi degradacija u ModelI! imala dalekosežne negativne posljedice po Istru, kao najrazvijeniju županiju u Republici Hrvatskoj“, stoji u pismu istarskog župana Ivana Jakovčića. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa