Valter Flego i službeno postao IDS-ov kandidat za župana: Na prvu presicu došao u pratnji IDS-ovih gradonačelnika

0
Klaudio Vitasović, Anteo Milos, Giovanni Sponza, Boris Miletić, Valter Flego, Nevija Poropat, Renato Krulčić, Edi Štifanić i Tulio Demetlika
Klaudio Vitasović, Anteo Milos, Giovanni Sponza, Boris Miletić, Valter Flego, Nevija Poropat, Renato Krulčić, Edi Štifanić i Tulio Demetlika

Na svoje prvo predstavljanje pred novinarima, nakon što je i službeno postao IDS-ov kandidat za župana, Valter Flego došao je u pratnji svih IDS-ovih istarskih gradonačelnika: Klaudija Vitasovića (Vodnjan), Antea Milosa (Novigrad), Giovannija Sponze (Rovinj), Borisa Miletića (Pula), Renata Krulčića (Pazina), Edija Štifanića (Poreča) i Tulija Demetlike (Labin).       

 „Valter Flego službeni je kandidat IDS-a za istarskog župana“, izvijestila je novinare predsjednica stranačkog Izbornog povjerenstva Nevija Poropat na konferenciji za medije održanoj 23. prosinca u prostorijama IDS-a u Puli i naglasila da je u zadanom roku zaprimljena samo jednu kandidatura, i to kandidatura Valtera Flega. Za Flega su na sjednici Predsjedništva IDS-a, 21. prosinca, jednoglasno, tajnim glasovanjem glasali svi članovi Predsjedništva.

Inače, izbori u Zajednici podružnica IDS-a Buzeštine, Flegovoj matičnoj ZP, održani su 1. prosinca, a Valter Flego dobio je podršku svojih stranačkih kolega s vrlo visokim 97,72 %.

„Sad kad sam i službeno izabran za kandidata, želim još jedanput istaknuti kako sam posebno ponosan što sam izabran u najdemokratskijoj mogućoj proceduri po principu „jedan čovjek jedan glas“, izjavio je Flego i naglasio da se kandidirao kao član, kao i da je bio spreman na to da o njegovoj kandidaturi, na tajnom glasovanju, glasaju oni koji ga najbolje poznaju, a to su njegovi sugrađani. „Dobio sam njihovu gotovo stopostotnu podršku što daje dodatan legitimitet mojoj kandidaturi“, naglasio je Flego.

„Županija treba biti operativna instanca, a ne poligon za politiziranje“

Kandidat IDS-a za župana je u nastavku konferencije govorio o načinu na koji misli voditi županiju, te je posebno istaknuo da županija treba biti inicijator i glavni koordinator projekata među gradovima.

„Ne može jedan drumom, a drugi šumom“, kazao je slikovito i pojasnio da županija treba biti ta koja će u suradnji s gradovima i općinama inicirati projekte, imati jasan plan realizacije i argumentirano kucati na prava vrata. „Županija treba biti operativna instanca, a ne poligon za politiziranje“, kazao je Flego.

Potom je IDS-ov kandidat za župana predstavio svoje programske smjernice čiju okosnicu čine gospodarstvo, društveni standard i infrastruktura. Govoreći o gospodarstvu, Flego je kazao da su turizam, industrija i  poljoprivreda tri ključne grane. Osvrnuvši se na turizam naglasio je da mu je potreban jedan novi impuls i revizija master plana, u industriji je, kaže, najvažnije zadržati postojeća radna mjesta, a veliki potencijal vidi u gospodarskim zonama. Govoreći o poljoprivredi kazao je kako Istra nema tisuće hektara zemljišta, ali teži izvrsnošću i može se specijalizirati za najbolju proizvodnju. 

„Uvjeren sam da Istra ima sve preduvjete da stopa nezaposlenosti bude ispod europskog prosjeka, a „izuzetno je bitno da se zadrži multisektorska gospodarska struktura Istre te da se još kvalitetnije pozicioniramo kao agilna i konkurenta regija privlačna za investicije“.

Flego je također naglasio kako je infrastruktura preduvjet bilo kakvog razvoja, te se osvrnuo i na ono što je njemu zapravo najvažnije - ulaganje u društvene djelatnosti ili društveni standard.

„Ulaganje u zdravstvo, školstvo i obrazovanje ključno je za budućnost Istre“, podsjetio je Flego i naglasio da je jasno svima da se s postojećim proračunom županije i gradova i općina sve ovo neće moći  realizirati. Stoga je, po njemu, upravo ulazak Hrvatske u EU i mogućnosti koje nam to otvara, prilika koju ne smijemo propustiti.  

„Tu moramo biti još aktivniji i agilniji. Nećemo moći nikoga okriviti ako u tome ne uspijemo.  Upravo tu vidim veliki izazov jer čovjek koji dolazi na čelo Istre mora poznavati nove okolnosti, mora biti brz i snalaziti se u novom sustavu, mora biti obrazovan za taj sustav kako bi ga znao iskoristiti, ali i kako bi znao zaštiti ljude jednog dana kada postanemo dio tog sustava“, kazao je Flego.

„Neću se zadovoljiti prosječnošću“

„Istra je sad na prekretnici kad mora odlučiti želi li se uklopiti u prosječnost, želi li dijeliti letargičnu sudbinu, sudbinu okruženja i vrtjeti se u toj spirali depresije ili želimo napraviti iskorake, u smislu kreiranja novih projekata, novih manifestacija, prepoznatljivosti, diferenciranja od ostalih, razvijanja kroz prostorno-plansku dokumentaciju koja će rezultirati novim projektima i, operativno,  novom izgradnjom“, izjavio je Flego i dodao: „Ja se neću zadovoljiti  prosječnošću i znam da zajedno možemo razvijati taj drugi put, put napretka, novih ideja i novih ljudi. Isto tako, znam i da ljudi danas traže pozitivne primjere, nekoga tko će uspjeti objediniti taj veliki potencijal koji  postoji, ali je uspavan. Nekoga tko će Istri dati novu „forcu“ i novi ponos!

Na kraju, na izborima koji dolaze, u ovakvoj gospodarskoj situaciji, na ovim izborima ključno pitanje bit će pitanje povjerenja. Sada, više nego ikada ranije, kandidati će biti procjenjivani na temelju toga može li im se vjerovati da mogu voditi projekte i pokrenuti Istru ili nude samo puno praznih priča. Ulozi su, jednostavno,  preveliki“, zaključio je Valter Flego.

Nakon dugo vremena u javnosti se pojavio i nekadašnji glavni tajnik stranke, saborski zastupnik i gradonačelnik Valter Drandić
Nakon dugo vremena u javnosti se pojavio i nekadašnji glavni tajnik stranke, saborski zastupnik i gradonačelnik Valter Drandić

Na pitanje novinara kako gleda na eventualno pripajanje Istarske županije Riječkoj makroregiji, budući da Istru u nekim krugovima navodno već nazivaju „zapadnim Kvarnerom“ Valter Flego energično je odgovorio da se regionalni identitet Istre ne smije se dovoditi u pitanje.

„Oštro se protivim ideji pripajanja Istre Riječkoj regiji! Istra je najuspješnija i najrazvijenija regija u Hrvatskoj, izvukli smo najviše sredstava iz EU, sve to zbog toga jer smo se fantastično posložili kao regija. I sad bi nas netko htio usisati, usporiti i zakočiti. Ne dolazi u obzir! Ne znam što se Damiru Kajinu dogodilo da je odlučio odustati od ideje regionalizma i pristati na to da se Istrom upravlja iz Zagreba i na cijelu tu priču oko regija. Ali to je njegova ambicija i njegova priča. Očito će se na ovim izborima sučeliti dvije vizije Istre, moja i njegova. Ili da kažem, vizija Istre i vizija Zapadnog Kvarnera“, kazao je Valter Flego, službeni kandidat IDS-a za istarskog župana. (Tekst: Eleonora Vlačić, foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa