Istarskog svećenika Miroslava Bulešića Papa će proglasiti blaženim

0
Bulešića su ubili komunisti nakon krizme
Bulešića su ubili komunisti nakon krizme

Tiskovni ured Svete Stolice je 20. prosinca obavijestio da je Sveti Otac Benedikt XVI. ovlastio Kongregaciju za kauze svetaca da proglasi dekret o mučeništvu sluge Božjega Miroslava Bulešića, dijecezanskog svećenika, rođenog u Čabrunićima 13. svibnja 1920. a ubijenog, u mržnji prema vjeri u Lanišću 24. kolovoza 1947., objavljeno je na službenoj stranici Porečko-pulske biskupije.

Nakon što je Papa priznao njegovo mučeništvo, istarski svećenik Miroslav Bulešić će uskoro biti proglašen blaženim.

Njegovoj majci nije bilo dopušteno niti pokopati ga u rodnom mjestu, već je pokopan u Lanišću
Njegovoj majci nije bilo dopušteno niti pokopati ga u rodnom mjestu, već je pokopan u Lanišću

Bulešića su ubili komunisti nakon krizme, a jedan od svjedoka bio je dr. Ukmar iz Trsta koji je, prema izvorima Inoslava Beškera, rimskog dopisnika Jutarnjeg lista, u službenom izvješću za Biskupski Ordinarijat u Trstu od 12. studenoga 1947. godine, napisao: „Nakon završetka krizme u crkvi i mise koju je služio vlč. Miroslav Bulešić, uputili smo se ka župnoj kući. Nakon četvrt sata, kad su bili krizmani i oni koji su naknadno prispjeli – bilo je to oko jedanaest sati – pobunjenici su ušli u kuću i ubili nožem vlč. g. Bulešića koji je bio kraj vratiju.

Ubojice dobili male kazne

Ja osobno izišao sam iz župnog ureda u predvorje i vidio ga mrtva kako leži na tlu među zlikovcima koji su zaposjeli kuću; povukao sam se u spavaću sobu, gdje sam nakon minute vremena i sam teško izudaran i ostao sam ležeći u krvi. Smatrajući da sam mrtav, ostavili su mene i potražili župnika, ali ga nisu pronašli jer se bio sakrio. Kroz dvadeset sati ostao sam u nesvijesti…“

Njegovi ubojice dobili su beznačajno male kazne. Stoga je, kazao je mons. Jure Bogdan, postupak za dokazivanje mučeništva i svetosti Miroslava Bulešića imao i svoje protivnike.

 „To su, prije svega, bili njegovi ubojice. Njegovoj majci nije bilo dopušteno niti pokopati ga u rodnom mjestu, već je pokopan u Lanišću. Tek 11 godina kasnije, 1958., zemni ostaci preneseni su u njegovo rodno mjesto. No, o tome se u javnosti ništa smjelo govoriti. Ako smo svjesni te klime, a itekako smo svjesni kakva je bila, sasvim je razumljivo da je bilo teško razmišljati o postupku koji se mogao i trebao pokrenuti za njegovu beatifikaciju“, rekao je mons. Bogdan. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa