Otočan: Ulaskom u EU Istra će tražiti autonomiju

0
Oriano Otočan
Oriano Otočan

Oriano Otočan, IDS-ov međunarodni tajnik sudjelovao je u utorak, 11. prosinca, na konferenciji pod nazivom "Istra: specifičnosti pogranične regije", koju je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Trstu organizirao Klub istarskih studenata u Trstu.

Tom je prilikom, kako piše Tportal, Oriano Otočan predstavio specifičnosti istarskog identiteta, gdje je uz brojne povijesne, geografske, kulturne, jezične i druge posebnosti, Istra u posljednjih dvadeset godina postala prepoznatljiva kao regija izvrsnosti i lider u brojnim područjima gospodarskog i društvenog života.

Također, bilo je govora i o fazama razvoja regionalnog identiteta i zaštiti kulturnog naslijeđa Istre kao multietničke regije te o "Istrijanstvu" kao manifestaciji istarskog identiteta.

"Ulaskom u Europsku uniju Istra će se susresti s novim mogućnostima, promicat će regionalizam i decentralizaciju državne uprave te tražiti autonomiju", naglasio je IDS-ov međunarodni tajnik. Otočan smatra da bi decentralizacija trebala biti provedena i u području upravljanja strukturnim fondovima EU po uzoru na druge zemlje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa