Buzetski HNS: Prostorni plan Grada je kočnica razvoja

0
Buzetski HNS: Punih osam godina Grad ne reagira na zahtjeve svojih građana
Buzetski HNS: Punih osam godina Grad ne reagira na zahtjeve svojih građana

Trenutno važeći Prostorni plan uređenja (PPU) Grada Buzeta najstariji je plan u Istri koji je usvojen još početkom 2005. godine što znači da ulazimo u devetu godinu njegove primjene, poručili iz Podružnice HNS-a Buzet na današnjoj konferenciji za medije.

Kod ostalih Gradova i Općina u Istri, kažu, uobičajena je praksa da se PPU izmjenjuju protekom pet godina od dana usvajanja, ali po potrebi i ranije, ukoliko se pojavi opravdana potreba, a da su izmjene potrebne govori i činjenica da su građani Grada Buzeta od 2005. godine pa do danas, podnijeli oko 150 zahtjeva za izmjenu plana.

Kao najčešći razlog, građani navode nemogućnost gradnje na postojećim građevinskim područjima zbog loše konfiguracije terena, uvjetovanje širinom koridora prilaznih putova. S druge strane, zemljišta koja su pogodna za građenje i na kojima postoji interes za građenje, nisu u građevinskom području.

"Punih osam godina Grad Buzet ne reagira na brojne zahtjeve svojih građana", smatraju u HNS-u i zaključuju kako time trenutna vlast šalje poruku da ih ne zanima koje su potrebe i problemi građana Buzeštine.

Suvremena arhitektura nije dobrodošla na Buzeštini

Drugi veliki problem, prema mišljenju buzetskog HNS-a, je to što u građevinskim područjima stambene namjene nisu stvoreni preduvjeti za njihov razvoj. Nema pristupnih cesta, komunalne infrastrukture niti detaljnog plana uređenja. Na iste probleme nailazimo, kažu, u zonama gospodarske-proizvodne-poslovne namjene kojima treba urbana komasacija i detaljni plan uređenja, što je preduvjet za razvoj privrednih zona koje moraju biti pokretač razvoja Buzeštine.

Također, mišljenja su u HNS-u, suvremena arhitektura, nažalost, nije dobrodošla na Buzeštini, a kao primjer tome navode gradnju kuće s ravnim krovom, koja se po važećem PP ne može graditi jer ravni krov može biti samo 20% ukupne površine krova.

"Pod pretpostavkom da iza svakog od oko 150 predanih zahtjeva stoji ozbiljna namjera gradnje obiteljske kuće, prosječne površine 120 m2, prosječne kubature 600 m3, s prosječnom cijenom komunalnog doprinosa od 38,33 kn/m3, dolazimo do iznosa komunalnog doprinosa od gotovo 3,5 milijuna kuna", zaključili su u HNS-u, a temeljem tog zaključka, navode kako bi se tim novcem opravdala ulaganja u izmjene PP i novac bi se mogao iskoristiti za prijeko potrebnu komunalnu infrastrukturu na Buzeštini. Trošak izmjene prostornog plana je oko150 tisuća kuna. "To je zanemarivi je trošak u odnosu na višestruku korist za građane i razvoj Buzeštine", poručuju iz buzetskog HNS-a te smatraju kako je održavanje trenutnog stanja je nedopustivo.

Nedopustivo je da Grad ne uvažava potrebe svojih građana

Prema mišljenju buzetskog HNS-a, stvorio se zastoj u razvijanju Buzeštine, dodatno se opterećuje životni standard građana Buzeštine, ponajviše mladih ljudi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje bez potrebe dodatnog kreditnog zaduživanja.

Nedopustivo je, mišljenja su u HNS-u, da Grad ne uvažava realne potrebe svojih građana koji žele krenuti u svoje investicije, da njihovi zahtjevi čekaju osam godina i da gradska uprava Izmjenu prostornog plana ne stavlja visoko na listu prioriteta.

Podružnica HNS-a Buzet zahtjeva, da se u proračun za 2013. godinu uvrste izmjene PP-a (uključujući i izradu urbane komasacije i izradu DPU) i da se pokrene javna rasprava u svih 11 mjesnih odbora s ciljem uključivanja što većeg broja građana Buzeštine u kreiranje Prostornog plana uređenja Grada Buzeta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa