Poruka lovcima: Dobra kob i oprez!

0
Graciano Prekalj i Dragutin Cestar
Graciano Prekalj i Dragutin Cestar

Policijska uprava istarska će u razdoblju od prosinca 2012. godine do veljače 2013. godine, u suradnji s Lovačkim savezom Istarske županije provoditi zajedničku kampanju '“Siguran lov - četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem“'.

Kampanju, čiji je cilj podizanje sigurnosti prilikom rukovanja vatrenim oružjem i podizanja sveukupne sigurnosti u lovištima, kao i sprječavanja protuzakonitog lova i ostalih protupravnih ponašanja iz domene lovstva, predstavili su 12. prosinca u Puli načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar,  voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović te predstavnici Lovačkog saveza Istarske županije, predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj i tajnik Saveza Mladen Belušić.

Većina nesreća posljedica su neopreza i pogrešaka

Uz 38 zajedničkih i osam državnih lovišta te četiri tisuća lovaca koje okuplja Lovački savez Istarske županije, tijekom zimskih mjeseci na području Istre osobito je razvijen lovni turizam. Tome svakako pridonosi i blizina Italije, odakle tijekom lovne sezone dolazi oko tisuću lovaca godišnje. Uz toliki broj naoružanih osoba u lovištima, povremeno se događaju i nesreće u lovu, a većina tih nesreća posljedica je neopreza i pogrešaka mahom iskusnih lovaca.

Kako bi se spriječili takvi događaji i povećala sigurnosti svih sudionika u lovu, Policijska uprava istarska i Lovački savez Istarske županije u proteklom su razdoblju proveli niz zajedničkih aktivnosti na sprječavanju protuzakonitog lova i drugih oblika protupravnog ponašanja.

Istra po lovnom turizmu vodeća županija u državi

Zajednička suradnja nastavlja se kampanjom ''Siguran lov - četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem''. U tu je svrhu izrađen letak koji je na hrvatskom i talijanskom jeziku izradio Odjel prevencije Policijske uprave istarske u suradnji s Lovačkim savezom Istarske županije, a kojeg će osim policijskih službenika, dijeliti i predsjednici lovačkih društava prilikom izdavanja dopusnica za lov te prilikom sudjelovanja na sajmovima lova.

Kampanja ističe četiri osnovna pravila za siguran lov: budite sigurni u svoju metu i njenu okolicu, držite prst izvan otponca dok niste spremni za pucanje, ophodite se prema svakom oružju kao da je napunjeno i uvijek usmjerite usta cijevi u sigurnom smjeru.

Istra je po lovnom turizmu vodeća županija u državi, a sezona lova traje od listopada do siječnja te je izuzetno bitna za popunjavanje turističkih kapaciteta van sezone. Istra ima čak 4000 registriranih lovaca, od čega čak 1200 stranih, mahom Talijana. Od 2005. godine u nesrećama u lovu na području Istre smrtno su stradale dvije osobe, tri su teško ranjene, a jedna lakše ranjena, upozorili su iz PU istarske i još jednom pozvali na oprez. „Mi nismo protiv lova, sli smo za siguran lov“, naglašavaju voditelji kampanje „Siguran lov“ uz poruku lovcima, "Dobra kob!". (Tekst i foto: Paola Albertini)

Graciano Prekalj, Dragutin Cestar, Nataša Vitasović i Alica Rosić Jakupović
Graciano Prekalj, Dragutin Cestar, Nataša Vitasović i Alica Rosić Jakupović

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa