Pulsko gradsko vijeće za pročistač na Lungomareu, a oporba i prosvjednici protiv

0
Prosvjedi pred gradskom palačom
Prosvjedi pred gradskom palačom

Na sjednici pulskog Gradskog vijeća 11. prosinca usvojen je urbanistički plan uređenja (UPU) Lungomare. Naime, 14 vijećnika dignulo je ruku za, sedam protiv, a jedan je bio suzdržan. Tako će se pročistač otpadnih voda (ipak) graditi na Lungomareu.

Suzdržani, kada je ta odluka u pitanju, nije bila grupa građana koja su se uoči sjednice Gradskog vijeća ispred Komunalne palače spontano okupila kako bi vijećnike podsjetili da imaju savjest i dali im do znanja kako ne žele devastaciju omiljenog im šetališta.

Pred gradsku palaču došli su i Laburisti te Dušica Radojčić iz Zelene Istre i Vlado Šegon iz Udruge Za Sisplac koji je bio i na sjednici, dok Radojčić koja je zadnji put izbačena s gradskog vijeća, nije htjela opet ulaziti u vijećnicu.

„Glasajte po savjesti!“, „Nemojte savjet zaboraviti pred vijećnicom!“, „Ne dirajte nam Lungomare!“, „Hoćemo šetati Lungomare!“, uzvikivala je mala, ali glasna skupina prosvjednika. „Pročistač na Lungomareu kao zahod u dnevnom boravku“, tek je jedan od napisa na transparentima koji su „ukrasili“ ulaz u palaču. Prosvjednici su vijećnike dočekali s letcima, upozoravajući ih da uzmu u obzir i želje građana. Njihove želje nisu uzete u obzir, a Lungomare će, kako je izglasano, biti mjesto novog pročistača za vodu, ali i gradilište hotela, ugostiteljskih objekata…

Prosvjednici su dočekivali gradske pročelnike
Prosvjednici su dočekivali gradske pročelnike
Licul: Imamo sindrom "slona u staklani"

Protiv te odluke bili su Mauricio Licul i Bruno Nefat iz Ladonje te HDZ-ova vijećnica Lovorka Tomičić koji su još jednom upozorili da druge lokacije nisu istražene te da Lungomare nije adekvatno mjesto za pročistač. „Prosvjedi pred vijećnicom pokazuju da su građani nezadovoljni ovom lokacijom. Postoje i bolje i jeftinije lokacije, s ovom imamo sindrom 'slona u staklani'", izjavio je Licul koji je Lungomare nazvao „fonjarom“ za stanovnike jer se odande, kako je rekao, širi nesnosan smrad.  

„Vi pošto - poto želite taj pročistač vrijedan 50 milijuna kuna negdje smjestiti. A odakle ćete poslije iznaći novac?“, upitao je Licul Miletića no tu se nije zaustavio. „Vas to uopće ne dira, a ono što je zabrinjavajuće jest da vam poziranje itekako dobro ide od ruke. A vašu će bahatost plaćati građani jer ne znate upravljati gradom“, izjavio je Licul.

Miletić: Ne postoji idealna lokacija za pročistač, termo elektranu, odlagalište otpada ili takvo što, ali valja naći optimalnu

Gradonačelnik Boris Miletić nije se na to previše obazirao, ali je podsjetio da je prošle godine odluka o pročistaču bila jednoglasno prihvaćena te da se sad, pet mjeseci pred izbore, mijenja mišljenje. „Po zadnjim podacima dobivenim u istraživanju više od 70 posto građana misli da će pročistač na Lungomareu imati pozitivan ili neutralan utjecaj na okoliš“, napomenuo je i dodao da ukoliko se čim prije ne krene u izgradnju pročistača slijede penali koje ćemo plaćati ako ne izgradimo pročistač na vrijeme te ne iskoristimo sredstva EU.

Lovorka Tomičić smatra kako je ostalo niz neodgovorenih pitanja, a odgovori su, kako kaže, šuplji. „Stoga je teško dignuti ruku za. No stranačka većina je ionako već donijela odluku“, nezadovoljno je konstatirala.

I Nefat se složio da se trebaju razmotriti druge lokacije te upitao zašto se odustalo od daljnjeg istraživanja: „Je li tome razlog vrijeme, novac… Što li?“. Naglasio je kako pročistač utječe na okoliš i podsjetio da će se ondje osim toga graditi i hoteli, ugostiteljski objekti…

Miletić je naglasio kako struka ističe da ondašnja šumica ionako odumire. „Ne postoji idealna lokacija za pročistač, termo elektranu, odlagalište otpada ili takvo što, ali to nam treba stoga valja naći optimalnu lokaciju, što je u ovom slučaju i napravljeno“.

Valja napomenuti da je, iz nekog razloga, na samom početku sjednice, na ulazu u vijećnicu „stražario“ gradski redar u civilu. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Vlado Šegon i Dušica Radojčić
Vlado Šegon i Dušica Radojčić

Redar je čuvao ulaz u vijećnicu
Redar je čuvao ulaz u vijećnicu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa